Beurs vandaag

ECB-bestuurder verwacht twee renteverlagingen dit jaar ● Amazon (+3,9%) meer dan $2.000 mld waard ● Beleggers pikken AI-aandelen op

|
Terug naar overzicht

De update van onze beleggingsvisie 2024 staat live! Na een sterke eerste helft van het jaar verwachten we dat er voor aandelenbeleggers ook voor de tweede helft van het jaar nog wat in het vat zit. Voor obligatiebeleggers zijn er - na een wat teleurstellend begin van het jaar - ook betere vooruitzichten.

Toch verwachten we niet dat de beurzen in een mooie rechte lijn verder omhoog zullen gaan. Dat gebeurt namelijk nooit. Geopolitieke spanningen en de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS kunnen voor volatiliteit op de markten zorgen. Maar het voorlopig uitblijven van een recessie, aantrekkende bedrijfswinsten, vertragende inflatie en renteverlagingen door centrale banken zullen de markten in de komende maanden steun geven.

Vrijwel alle Europese indices in het rood

Bij gebrek aan richtinggevende macrocijfers konden de Europese beurzen gisteren maar moeilijk richting vinden. Na een hogere opening en een tussentijdse winst van 0,6% sloot de Stoxx Europe 600-index bij het luiden van de slotbel 0,6% lager. Individueel bedrijfsnieuws van onder andere Alfen (-47%), Atos (-6,7%) en Novo Nordisk (-2%) bepaalde de per saldo negatieve stemming in Europa. Met uitzondering van de Noorse beurs (+0,4%) sloten alle grote Europese aandelenbeurzen gisteren in het rood. Alleen IT-aandelen (+0,35%) wisten gemiddeld nog met een plus te sluiten na de winst van techaandelen op Wall Street dinsdagavond.

ECB-bestuurder Olli Rehn verwacht twee renteverlagingen

Commentaren van onder andere de Finse Europese Centrale Bank-bestuurder Olli Rehn, die voor dit jaar nog twee renteverlagingen van de ECB verwacht, wogen minder gisteren minder zwaar dan de zorgen over de aanstaande Franse verkiezingen. Rentes op Franse staatsobligaties liepen verder op, net als het rentverschil met Duitsland. De Franse tienjaarsrente steeg met ruim 6 basispunten naar 3,23%, de Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,45%. De euro verzwakte licht tegenover de dollar naar 1,068, wat gunstig is voor de waarde (in euro's) van onze Amerikaanse beleggingen.

AI-aandelen onverminderd populair op de Amerikaanse beurs

Na het sterke koersherstel van dinsdag wist Nvidia (+0,25%) de winst gisteren op Wall Street vast te houden. Meer over, onder andere, de heersende volatiliteit en ander actueel beursnieuws bespreken we deze week in de podcast Blik op de beursweek #58.

Amazon knalde gisteren met 3,9% omhoog naar een nieuw all time-high. Het bedrijf, dat naast internetwinkelen vooral groot is in cloudservices, zag de marktkapitalisatie stijgen tot boven de 2.000 mld dollar. Beleggers hebben nog geen genoeg van techaandelen die kunnen profiteren van de AI-hype. Ook Apple (+2%) en Tesla (+4,8%) waren gisteren gevraagd. We verwachten dat de groei van AI en alle toepassingen daaromheen de komende jaren zal aanhouden.

Het verschil tussen lage- en smallcaps is opgelopen

Wat opvalt is dat het verschil in rendement tussen de 'large cap-' en 'small en midcap'-aandelen dit jaar uitzonderlijk groot is. De S&P 500-index heeft dit jaar al 31 keer een nieuw all time-high neergezet, met een winst van bijna 15%, terwijl de Russell 2000-index dit jaar per saldo nog helemaal niet is gestegen en ruim 17% onder de top van november 2021 noteert. Kleinere bedrijven hebben meer moeite met de (betaling van) gestegen rentes dan grote bedrijven. Dat is niet alleen een Amerikaans fenomeen. Op de beurs in Amsterdam noteert de AEX-index dit jaar ruim 17% hoger, terwijl de AMX-index op een verlies staat van ruim 7%. We verwachten dat met een wat lagere rente dit verschil in de tweede helft van het jaar kleiner zal worden.

Terug naar Wall Street. Onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+2%), met onder andere Amazon en Tesla, sloot de S&P 500-index gisteravond met een plus van 0,2%. De Nasdaq boekte een winst van 0,5% en de Dow sloot vrijwel onveranderd. Rentes liepen in aanloop naar de Amerikaanse inflatiecijfers (morgen) wat op. De tienjaarsrente steeg met 8 basispunten naar 4,33 na een daling in de voorgaande weken.

Chipaandeel Micron daalt met 8%

Gisteravond nabeurs kwam de Amerikaanse geheugenchip fabrikant Micron met tegenvallende vooruitzichten en werd 'beloond' met een koersdaling van 8%. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de verwachtingen zeer hoog waren gespannen en het aandeel vorige week nog naar een nieuw all time-high was gestegen en tot gisteren dit jaar op een koerswinst van 67% staat. Zo gek is het niet dat er even wat winst wordt genomen. Bovendien geeft het bedrijf aan de investeringen flink te zullen opvoeren, wat dan weer gunstig is voor de toeleveranciers uit de semiconductorindustrie.

Aziatische beurzen staan wat onder druk

Dit neemt niet weg dat beleggers in Azië negatief reageren op de cijfers en vanmorgen vooral de koersen van techaandelen onder druk staan. De Japanse yen herstelt vanmorgen iets nadat het gisteren de zwakste koers in bijna veertig jaar tegenover de dollar noteerde. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 0,9% lager en de Topix-index verliest 0,4%. In Hongkong verliest de Hang Seng-index 2%. De beurzen op het vasteland van China noteren tussen de 0,5% en 1% lager. Winsten van Chinese industriebedrijven zijn in mei met 0,7% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat lijkt niet heel sterk. De Kospi-index verliest 0,3%, de beurs van Taiwan is 0,35% lager gesloten.

Agenda van vandaag

  • Economische vertrouwenscijfers uit de eurozone
  • Definitieve Amerikaanse eerstekwartaalgroeicijfers
  • Wekelijks ww-aanvragen in de VS
  • De verkoopcijfers van duurzame goederen in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.