Groeivertraging in de eurozone ● ook tegenvallende export en mogelijke handelsoorlog met China drukken stemming ● kleinere kans op snelle renteverlaging Fed
Vrijdag was er even geen winst op de Europese aandelenbeurzen. Tegenvallende inkoopmanagersindices en koersdalingen van Amerikaanse techaandelen drukten de stemming. De samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone is deze maand onverwacht gedaald van 52,2 naar 50,8 punten. Dat is lager dan de verwachte stijging naar 52,5 punten en wijst op een groeivertraging.
Vervroegde Franse verkiezingen slecht voor vertrouwen
De onverwachte aankondiging van vervroegde verkiezingen in Frankrijk pakken niet goed uit voor het vertrouwen bij Franse ondernemers. De Franse inkoopmanagersindex is gedaald van 48,9 naar 48,2 punten (49,4 verwacht). Zowel de index van de diensten- als de productiesector is onverwacht gedaald. Ook de Duitse inkoopmanagersindex is onverwacht gedaald, van 52,4 naar 50,6 punten (52,7 verwacht), en wijst op een vertragende groei.
Europese aandelenkoersen daalden over een brede linie
Ook tegenvallende exportcijfers en dreiging van een (auto-)handelsoorlog met China drukken de stemming. Mogelijk dat de Olympische spelen in Parijs en winst voor Duitsland op het EK in eigen land de stemming volgende maand weer iets kan steunen? In reactie op de tegenvallende macrocijfers daalden Europese aandelenkoersen over een brede linie. Alle Europese aandelenbeurzen eindigden vrijdag in het rood. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,7 lager waardoor de weekwinst werd teruggebracht tot 0,8%. Evengoed niet slecht.
Rentes dalen wat door slechte macrocijfers
Op de obligatiemarkt daalden de meeste rentes in een risk off-beweging en sloot de Duitse tienjaarsrente 2 basispunten lager op 2,41%. De tweejaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,79% nu de kans op een volgende renteverlaging door de slechte macrocijfers is toegenomen. De Franse tienjaarsrente steeg echter wel met 1 basispuntje in aanloop naar de verkiezingen, die president Macron volgens de peilingen veel stemmen gaat kosten. Ondanks het verlies van vrijdag is de CAC 40-index vorige week wel 1,7% hersteld. We verwachten dat de Franse beurs tot aan de verkiezingen (30 juni en 7 juli) volatiel zal blijven, maar daarna verder kan herstellen. De euro werd vrijdag 0,13% zwakker tegenover de dollar op 1,069, het laagste niveau sinds begin mei.
Kleinere kans op snelle renteverlaging door de Fed
Op Wall Street was de stemming vlak voor het weekend ook wat bedrukt ondanks - of misschien wel dankzij - een hoger dan verwachte inkoopmanagersindex. Onderzoeksbureau S&P Global meldde vrijdag een onverwachte stijging van de composite index (van 54,5 naar 54,6 punten, 53,5 verwacht), wat wijst op een aantrekkende groei in de VS. Dat is mooi, maar verkleint wel de kans op snelle renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank (Fed). Daar tegenover staat een iets sterkere daling van de index van leidende indicatoren (van -0,6% naar -0,5%, -0,3% verwacht).
Sterke dollar verkleint koersverlies in euro‘s
Per saldo sloot de S&P 500-index vrijdag bij bijna anderhalf keer hoger dan gemiddelde omzetten met een verlies van 0,2%. Hiermee werd de weekwinst beperkt tot +0,6% maar was wel de derde winstweek op rij. De Dow Jones Industrial-index (+0,04%) sloot vrijdag nipt hoger, de Nasdaq verloor 0,2%. Beurslieveling Nvidia leverde vrijdag 3,2% in en viel daarmee terug naar de derde plaats op de ranglijst van grootste beursgenoteerde bedrijven. Op de Amerikaanse obligatiemarkt was het vrijdag in aanloop naar de inflatiecijfers van deze week erg rustig. De tienjaarsrente sloot onveranderd op 4,26%.
Ondanks de verliezen vrijdag op de Europese beurzen en Wall Street sloot de MSCI AC World-index (total return in euro) door de sterkere dollar vrijdag slechts 0,01% lager en eindigde de week met een winst van 0,6%. Ook de derde weekwinst op rij. We verwachten dat er in de tweede helft van dit jaar nog wel iets meer in het vat zit, maar dat de winst niet zo groot zal zijn als in de eerste helft.
Koers chipfabrikant TSMC daalt 3%
De yen nadert vanmorgen de 160 tegenover de dollar, het laagste niveau in bijna 34 jaar. Het uitblijven van verdere rentverhogingen verzwakt de Japanse munt ondanks dreiging van interventie vanuit de bank of Japan. Zolang die niet ingrijpt probeert de markt de munt verder te verzwakken om de grenzen verder op te zoeken. Een zwakkere yen helpt de Japanse aandelenbeurzen vanmorgen aan koerswinst. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 0,7% hoger, de Topix-index plust 0,8%. De stemming op de meeste andere Aziatische beurzen is vanmorgen wat gedrukt na het koersverlies vrijdag op Wall Street. De Hang Seng-index verliest 0,9% en de Kospi-index noteert 0,6% lager. De beurs van Taiwan is 1,9% lager gesloten, mede door de 3% koersdaling van chipfabrikant TSMC. Na de enorme rally wordt er even wat winst genomen.
Agenda van vandaag
- Definitieve eerste kwartaalgroeicijfers uit Nederland
- Ondernemersvertrouwensindex van Duitsland
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.