Beurs vandaag

Zwitserse centrale bank verlaagt beleidsrente ● AEX één van de best presterende beurzen ● Amerikaanse economie koelt wat af

|
Terug naar overzicht

Zoals verwacht heeft de Bank of England gisteren de beleidsrente ongewijzigd op 5,25% gelaten. De inflatie in het VK is ondanks de neerwaartse richting nu nog te hoog om de geldkraan voorzichtig open te draaien. We verwachten dat dit in september wel zal gebeuren.

Zwitsers verlagen onverwacht de beleidsrente

De Zwitserse centrale bank heeft gisteren redelijk verrassend wel de beleidsrente verlaagd. Na een eerste stap in maart volgde gisteren een volgende verlaging met 0,25% naar 1,25%. Volgens de centrale bank gaat de inflatie in het Alpenland de komende jaren als snel richting de 1% en geeft dus ruimte om te versoepelen. Ook probeert het hiermee de koers van de Zwitserse Frank te drukken om zo concurrerender te worden. Dat lukt aardig, de Frank werd in reactie op de renteverlaging wat zwakker tegenover de euro. De rentes op zowel korte als lange Zwitserse staatsobligaties daalden, de Zwitserse beurs steeg met 0,6%.

Lagere inflatie (desinflatie) en lagere beleidsrentes is het beeld dat we in het komende halfjaar ook in andere regio’s verwachten te zien. Het tempo waarin dat gebeurt is weliswaar trager dan waarmee we eerder rekening hielden, maar de richting van de beweging is gelijk: omlaag. Dit betekent dat de prijs van geld daalt, koersen van obligaties iets kunnen stijgen en de waarderingen van risicovollere beleggingscategorieën, waaronder aandelen, nog iets verder op kunnen lopen.

Beleggers pikken Franse aandelen en obligaties op

De grote vraag naar nieuw uitgegeven Franse staatsobligaties gaven beleggers gisteren moed om ook Franse aandelen op te pikken, die de afgelopen weken zwaar onder druk lagen na de onverwachte aankondiging van vervroegde verkiezingen. De CAC 40-index sloot in Parijs 1,3% hoger, ondanks een licht hogere rente op Franse tienjarige staatsobligaties (+1 basispunt). De Duitse tienjaarsrente steeg nog iets meer (+3 basispunten) naar 2,43% door de risk-on stemming op de Europese aandelenbeurzen. IT-aandelen (+2%) waren gevraagd na de rally dinsdag op Wall Street en de hogere opening gistermiddag. Ook vastgoedaandelen (+1,7%) en alle andere sectoren eindigden in de plus. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,9% en sloot 1% onder de all time-high van 15 mei.

Soms ligt het goud in je eigen achtertuin

De AEX-index knalde 1% omhoog naar een nieuw record onder aanvoering van de chipaandelen ASM International (+5,3% na een koopadvies van Morgan Stanley) en ASML (+2,3%). Met een winst van bijna 19% is de AEX-index, ook wel de Nasdaq van de lage landen genoemd, één van de best presterende beurzen dit jaar tot nu toe. Soms ligt het 'goud' in je eigen achtertuin.

S&P 500-index doet een stapje terug

Ondanks een hogere opening en een stand van even boven de 5500 punten, sloot de S&P 500-index gisteren met een klein verlies van 0,3%. Na de recordjacht in de afgelopen weken namen beleggers wat rust in aanloop naar triple-witching day. Vandaag lopen aandelen- en index-opties en -futures op de Amerikaanse beurzen af met een waarde van naar schatting 5.500 miljard dollar. Dat zou voor wat volatiliteit kunnen zorgen.

Cijfers wijzen op afkoeling van de Amerikaanse economie

Gisteren gepubliceerde macrocijfers over de Amerikaanse arbeids- (ww-aanvragen) en huizenmarkt wijzen op een licht afkoelende economie. Dat past nog steeds prima in een 'Goldilocks'-scenario waarbij we ervan uitgaan dat de Fed in september een begin zal maken met het verlagen van de beleidsrente. Na een hogere opening en een tussentijdse recordstand eindigde topper Nvidia met een verlies van 3,5%. Een flinke draai die we ook elders op Wall Street zagen. Hier en daar werd wat winst genomen. Helemaal niet raar of gek. Beurzen gaan niet elke dag omhoog.

De S&P 500-index sloot, zoals gezegd, na een volatiele handelsdag iets lager. De Nasdaq leverde 0,8% in. Sommige indices zijn door het enthousiasme van beleggers wat 'overbought' geraakt, waardoor een kleine correctie heel gezond zou zijn. Volgens Bloomberg is bijna een derde van de aandelen uit de S&P 500-index in de afgelopen maand gedaald tot de laagste koers in een maand. Dit betekent dat relatief weinig aandelen de recente rally hebben gedragen, wat de index gevoelig maakt voor een stapje terug. De Dow Jones Industrial-index eindigde gisteren nog wel 0,8% hoger. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,26%.

Koersen Aziatische techbedrijven onder druk

In navolging van de winstnemingen gisteravond op de Nasdaq staan vanmorgen ook de koersen van Aziatische techbedrijven onder druk. De beurs van Taiwan is 0,7% lager gesloten, mede door een koersdaling van chipmaker TSMC (-1,1%). De Kospi-index noteert op het moment van schrijven 0,8% lager, de Hang Seng-index verliest 1,5%. De wisselkoers van de Japanse yen zakt vanmorgen verder weg en noteert bijna 159 tegenover de dollar, het laagste niveau in twee maanden. Japanse inflatiecijfers van mei waren lager dan de verwachting van analisten (+2,8% tegenover +2,9% verwacht). Ook de Japanse inkoopmanagersindices van juni vielen wat tegen. De composite index is gedaald van 52,6 naar 50 punten. Dit verkleint de kans op een snelle renteverhoging door de Bank of Japan, die vorige week de rente onveranderd heeft gelaten, en maakt de yen relatief onaantrekkelijk. De Australische beurs noteert 0,35% hoger.

Agenda van vandaag

  • Winkelverkoopcijfers uit het VK
  • Voorlopige inkoopmanagersindices van Frankrijk, Duitsland en de eurozone
  • Amerikaanse inkoopmanagersindices van onderzoeksbureau S&P Global
  • Amerikaanse huizenmarktcijfers (verkopen van bestaande woningen)
  • De Amerikaanse index van leidende indicatoren

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.