Beurs vandaag

Franse beurs kan iets herstellen ● nieuwe records op Wall Street ● groot verschil tussen aandelen en obligaties

|
Terug naar overzicht

De schrik bij beleggers over de vervroegde Franse verkiezingen lijkt nog niet helemaal verdwenen. Gisteren liepen de rentes op Franse staatsobligaties nog iets verder op. Het renteverschil met Duitsland nam echter iets af, doordat de rentes op Duitse staatsobligaties nog iets sterker stegen in een voorzichtige ‘risk-on’-beweging op de Europese aandelenbeurzen.

Franse beurs kan iets herstellen

Ondanks de oplopende Franse rentes, sloot de CAC40-index in Parijs 0,9% hoger. Ook de Duitse (+0,4%), Italiaanse (+0,7%) en Nederlandse (+0,5%) beurzen wisten hoger te sluiten. Verliezen op de Britse (-0,1%), Spaanse (-0,3%) en Zwitserse beurzen drukten de stemming echter, waardoor de Stoxx Europe 600-index slechts 0,1% hoger eindigde. Financiële waarden (+0,9%) en IT-aandelen (+0,9%) hadden de grootste bijdrage aan de winst voor de brede Europese aandelenindex. ING (+2,8%) kwam met uitdagende, maar positieve groeiverwachtingen op zijn beleggersdag in Londen, terwijl de koersen van Franse banken en verzekeraars konden herstellen. De volatiliteit op de financiële markten zal in aanloop naar de Franse verkiezingen toenemen, zoals bij alle belangrijke verkiezingen, om daarna weer te normaliseren als er duidelijkheid is. Ongeacht de uitkomt van de verkiezingen. Die volatiliteit is het gevolg van onzekerheid, maar biedt vaak ook kansen.

Europese problemen nauwelijks relevant voor Amerikanen

Op Wall Street lijken beleggers weinig last te hebben van onzekerheid. Een prima draaiende economie, vertragende inflatie, beter dan verwachte, verhoogde winstgroeiverwachtingen voor bedrijven en het zicht op renteverlagingen door de centrale bank (de ‘Fed’) creëren prima omstandigheden voor aandelenbeleggers. Voor Amerikaanse beleggers zijn veel van de problemen in de Europa weinig relevant. Ze beschouwen onze regio vaak als een ‘museum'. China zien ze als een ‘gevangenis' en Japan als een ‘bejaardenhuis'. Geen wonder dat Amerikaanse beleggers het liefst dicht bij huis blijven, bij hun innovatieve groeibedrijven. En daar kunnen we ze geen ongelijk in geven.

Wall Street breekt opnieuw records

Door optimisme over de winstgroeiverwachtingen voor Amerikaanse bedrijven en opwaarts bijgestelde koersdoelen voor de S&P 500-index door onder andere zakenbank Goldman Sachs, sloot de S&P 500-index 0,8% hoger op een nieuwe recordstand. Het is dit jaar al de 30ste keer dat de bekendste aandelenindex een nieuw record op de borden zet. Weer waren het vooral de techaandelen (+1,2%) en aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,4%) die de index omhoog stuwden. Nvidia (-0,7%) zette even geen nieuw record neer, Apple (+2%) en Microsoft (+1,3%) wel. Ook chipbedrijven Broadcom (+5,4%) en Micron (+4,6%) waren gevraagd. De Nasdaq Composite-index (+1%) en de Nasdaq 100-index (+1,2%) braken records.

Groot verschil tussen aandelen en obligaties

Sommige indices zijn inmiddels wat 'overkocht', waardoor het niet vreemd zou zijn als er een kleine correctie zou komen. Dat biedt dan weer de $6.000 miljard die in Amerikaanse geldmarktfondsen is 'geparkeerd' de kans om aan het werk te worden gezet. Een renteverlaging door de Fed zou een zetje kunnen geven. In de ‘risk-on’-beweging liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren iets op. De negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties, die eigenlijk normaal is, komt weer terug na een aantal jaren positief te zijn geweest. Het verschil tussen wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro's) en obligaties (gemengde benchmark) is dit jaar opgelopen tot 14,8%. Dit verschil kan nog wel wat groter worden wanneer de rally op de aandelenbeurzen zich verder verbreedt naar achtergebleven delen van de markt, waaronder small- en midcap-aandelen.

Positieve stemming in Azië

In navolging van de recordjacht op Wall Street staan de meeste Aziatische beurzen vanmorgen in de plus. De Nikkei-index noteert in Tokio 1% hoger, de Hang Seng-index staat in Hongkong 0,2% lager, de beurs van Taiwan plust 1,1% en de Kospi-index stijgt 0,7% in Seoel. Vooral aandelen van chipbedrijven zijn gevraagd.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% hoger openen, na de nieuwe records gisteravond op Wall Street.

Agenda van vandaag

  • Beleggersvertrouwen juni Duitsland
  • Definitieve inflatiecijfers mei eurozone
  • Detailhandelsverkopen mei VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.