Angst voor houdbaarheid Franse staatsschuld ● aandelen Franse banken onderuit ● euro verzwakt verder
De situatie in Frankrijk was in de afgelopen week bepalend voor de stemming op de Europese beurzen. Het onverwacht door president Macron aankondigen van vervroegde verkiezingen viel bij beleggers rauw op het dak. Angst voor oplopende tekorten en het daardoor oplopen van de Franse staatsschuld na een mogelijke overwinning van de rechtse partij van Marine Le Pen, leidde afgelopen week tot een uitverkoop van Franse staatsobligaties en aandelen.
Rente loopt op, aandelen Franse banken in mineur
Rentes op Franse staatsobligaties liepen zover op dat het verschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente het hoogste niveau in zeven jaar bereikte. Vrijdag daalden rentes op Franse staatsobligaties wel weer iets, maar de zorgen lijken nog niet verdwenen. Onder druk van koersdalingen van Franse bankaandelen, die grote posities in staatsobligaties op de balans hebben staan, sloot de Franse CAC 40-index vrijdag 2,7% lager, waarmee de hele jaarwinst van 2024 is verdwenen. Vorige week verloor de Franse beurs zo'n 200 miljard euro aan marktwaarde. Andere Europese aandelenbeurzen werden in de negatieve stemming mee omlaag getrokken.
Op de laatste handelsdag van de week sloot de Stoxx Europe 600-index met een verlies van 1%, waarmee het weekverlies 2,4% bedraagt. Met uitzondering van aandelen uit de defensieve sector gezondheidszorg (+0,25%) eindigden alle sectoren vrijdag in de min. Aandelen uit de sector industriegoederen (-2,25%) droegen de 'rode lantaarn'.
Bij geopolitieke onzekerheid neemt de volatiliteit toe
Hoe de Franse verkiezingen later deze maand en begin volgende maand uit zullen pakken weten we niet. Wat we wel weten is dat in tijden van geopolitieke onzekerheid de volatiliteit op de financiële markten toeneemt, zoals we in de afgelopen week hebben gezien. Wat we ook weten is dat zulke periodes meestal niet lang duren en vooral worden gedreven door emotie. Laat je als belegger dan ook niet (mis)leiden door emotie en houd je langetermijndoel voor ogen. Vaak bieden zulke periodes van grote onzekerheid mooie instapmomenten, waarbij het dieptepunt van de correctie helaas niet valt te voorspellen.
Amerikaans consumentenvertrouwen daalt onverwacht
Op Wall Street maken beleggers zich doorgaans weinig zorgen over wat er in Frankrijk gebeurt, maar werd het sentiment vrijdag wel enigszins bepaald door de bedompte stemming op de Europese beurzen en een onverwachte daling van een index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De S&P 500-index sloot vrijdag slechts 0,04% lager en boekte over de hele week een winst van 1,6%, waardoor het rendementsverschil tussen Amerikaanse en Europese aandelen dit jaar verder is opgelopen. Puike kwartaalcijfers en vooruitzichten van Adobe werden vrijdag beloond met een koerswinst van 14,5%, nadat een dag eerder Broadcom beleggers ook al positief verraste. Vrijdag waren het dan ook weer aandelen uit de sectoren IT (+0,5%) en communicatiediensten die met winst eindigden. De Nasdaq eindigde op de laatste handelsdag van de week met een winst van 0,12%. De Dow Jones Industrial index sloot 0,15% lager.
Koers van de euro zakt verder weg
Door de politieke onrust in Frankrijk verzwakte de euro nog iets verder, naar 1,07 tegenover de dollar. Dat is gunstig voor onze posities in de VS. Mede door de sterkere dollar sloot de MSCI AC World index (total return in euro) vrijdag op de hoogste stand ooit. Om nog maar eens duidelijk te maken dat Europese aandelen een relatief lage weging hebben in de wereldindex en dat spreiding binnen je aandelenportefeuille ontzettend belangrijk is. Vooralsnog voelen we ons comfortabel bij een overweging van Amerikaanse boven Europese aandelen.
Op de Amerikaanse obligatiemarkt was er vrijdag weinig beweging: de tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 4,22%. Wel opvallend dat de MOVE-index, volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties vrijdag desondanks bijna 9% opveerde. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit vooral een gevolg is van de ontwikkelingen in Europa en speculatie op beweging van de MOVE-index. Tegenwoordig kunnen je immers op vrijwel alles speculeren.
Chinese macrocijfers 'mixed bag'
De Chinese macrocijfers van mei die vanmorgen zijn gepubliceerd zijn wat gemengd. Cijfers over de industriële productie en investeringen vielen wat tegen, die van de winkelverkopen vielen juist mee. In Hongkong reageren beleggers positief op de cijfers en noteert de Hang Seng-index 0,2% hoger. De beurs van Shanghai staat op een verlies van 0,5%, maar die van Shenzhen plust 0,2%. De daling van de Japanse Nikkei-index (-1,8%) wordt in de financiële media vanmorgen vooral toegeschreven aan de politieke onrust in Frankrijk. Dat lijkt me onzin; het is vooral een negatieve reactie op het rentebesluit van de Bank of Japan en de toelichting hierop van afgelopen vrijdag. De Koreaanse Kospi-index staat op een verlies van 0,6%, de Australische beurs verliest 0,3%.
Agenda van vandaag
- Geen belangrijke macrocijfers
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.