Musk wint bonusstemming ● Franse rente loopt op ● cyclische aandelen onder druk
Op de 'day after' het rentebesluit van de Fed werd wat winst genomen op cyclische aandelen. Het opvallendste nieuws was de uitslag van de stemming over het optiepakket van Tesla-ceo Elon Musk.
Aandeelhouders Tesla stemmen in met bonus Elon Musk
Elon Musk, de ceo van Tesla, heeft het toch weer voor elkaar gekregen om te scoren. De flamboyante en innovatieve techneut/zakenman zag gisteren een meerderheid van de Tesla-aandeelhouders instemmen met zijn astronomische optiepakket van ruim $55 miljard. Ook stemde een meerderheid voor verhuizing van het bedrijf van Delaware naar Texas. Wat betekent Musk’s ‘overwinning’ nu voor beleggers in Tesla? De band tussen de ceo en zijn bedrijf zal hierdoor mogelijk een nieuwe impuls krijgen. Aandelen Tesla zijn vrij hoog gewaardeerd en op den duur zal die waardering bevestigd moeten worden door een hoge, winstgevende groei. Vooralsnog ontbreekt het daar aan. De hoge aandelenkoers van het bedrijf leunt vooralsnog ook op andere innovatieve troefkaarten, die zich ook nog geldelijk moeten bewijzen. Denk aan zelfrijdende auto’s, batterijen en het oplaadnetwerk. Het aandeel Tesla sloot gisteren uiteindelijk 2,9% hoger.
Rente op Franse staatsleningen loopt op
In Europa speelt er ondertussen een heel ander verhaal op de obligatiemarkten. Op de Europese staatsobligatiemarkt lopen de rentes op Duitse en Franse staatsleningen uiteen. De Duitsers betalen steeds minder (2,4%) en de Fransen meer (3,2%) op een tienjarige staatslening. Door de verlaging van de kredietrating van de Frans overheid, in combinatie met de plotseling uitgeroepen verkiezingen in Frankrijk, loopt de rente op Franse staatsleningen op. Frankrijk verschuift wat haar schuldpositie betreft een stapje richting de zuidelijke lidstaten. Op korte termijn kan dit politieke getouwtrek uitlokken, maar waarschijnlijk vergroot het de kans op een ruimer monetaire beleid in de eurozone op de wat langere termijn.
Cyclische aandelen onder druk in Europa
Gisteren werd op de meeste Europese aandelenmarkten winst genomen. De brede Stoxx Europe 600-index leverde 1,3% in. Europese aandelen hebben het nog altijd vrij goed gedaan dit jaar tot nu toe (+8%), maar de laatste maanden beweegt de Europese aandelenindex zich meer in zijwaartse richting. Op de Europese aandelenmarkt waren het gisteren vooral de economisch relatief gevoelige (‘cyclische’) sectoren als energie, basismaterialen, duurzame consumentengoederen en financiële waarden die een stap terugdeden. Technologie en defensieve sectoren deden het relatief goed.
Techaandelen VS omhoog op ‘day after’
Op de dag na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, lijken marktpartijen eensgezind wat betreft de gang van zaken in de VS. Hoewel de Fed zich conservatief opstelde en de beleidsrente woensdag niet verlaagde, gaat de markt ervan uit dat vroeg of laat de rente toch verlaagd kan worden omdat de inflatiecijfers in een dalende trend zitten. De gisteren gepubliceerde cijfers over de werkloosheidsaanvragen en producentenprijzen bevestigen dat beeld.
Ook in de VS stonden sectoren die relatief gevoelig zijn voor de economische ontwikkelingen wat onder druk. De Dow Jones Industrials-index sloot 0,2% lager. In de Nasdaq Composite zitten daarentegen vooral aandelen uit de ‘nieuwe economie’, die profiteren van onder andere de ontwikkelingen op het gebied van AI. De tech-index sloot 0,3% hoger, waarbij het aandeel Nvidia wederom voorop ging (+2,6%). Ook zien we dat steeds meer bedrijven AI tot zich nemen of zich daarmee associëren, wat bijdraagt aan de aandelenhausse in de VS.
Het een en ander gaat gepaard met overdrijving wat we gewend zijn van de VS, zeker in een verkiezingsjaar. Daar kun en moet je kritisch op zijn als Europese belegger, maar je kunt natuurlijk ook zoveel mogelijk meedoen aan positieve trends en zo mooie rendementen boeken.
Licht positieve stemming in Azië
In Azië doen de financiële markten het vanmorgen rustig aan. In Tokio staat de Nikkei-index 0,2% hoger, terwijl in Hongkong de Hang Seng-index 0,5% daalt. De beurs van Shanghai stijgt 0,2% en de Kospi-index staat 0,1% hoger in Seoel. Het positieve overheerst dus, naar Amerikaans voorbeeld, en op de achtergrond ook door de lage inflatie aldaar.
Verder vielen vanmorgen de Nederlandse handelsvolumes uit ten gunste van de export (+2,3%). Tegelijkertijd lijkt het erop dat Nederlanders voorzichtiger zijn met de importen (-5,3%), wellicht neemt de vraag van klanten af.
Agenda van vandaag
- Sentimentindices Universiteit van Michigan
- Import- en exportprijzen VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.