Beurs vandaag

Fed houdt beleidsrente gelijk ● desinflatietrend in de VS intact ● S&P 500 zet nieuw record neer

|
Terug naar overzicht

Gisteravond leverde het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) geen verrassingen op. Ja, soms kan beleggen behoorlijk saai zijn. Maar saai is doorgaans goed.

Fed laat beleidsrente minder snel dalen

Gisteren heeft de Fed in lijn met (de gemiddelde verwachting van) analisten de beleidsrente ongewijzigd gelaten. Volgens voorzitter Jerome Powell gaat het met de inflatie in de VS wel degelijk de goede kant op, maar is het nu nog te vroeg om de beleidsrente te verlagen. Geen verrassing daar. Wel waren we benieuwd naar de verandering van de 'dot plot', de puntengrafiek met de renteverwachtingen van de individuele Fed-bestuurders. Ten opzichte van maart zijn er twee belangrijke veranderingen. Voor dit jaar wordt er nu volgens de mediaan nog slechts één renteverlaging doorgevoerd. Dat zijn er twee minder dan er in maart werden verwacht. Vier bestuurders verwachten dit jaar geen renteverlaging (waren er twee), zeven verwachten er één (waren er twee) en nog steeds acht bestuurders verwachten twee renteverlagingen dit jaar (waren er vijf). Geen enkel bestuurslid verwacht nu nog drie of meer renteverlagingen in 2024 (waren er tien in maart). Voor 2025 worden er nu vier renteverlagingen verwacht volgens de 'dot plot', in maart waren dat er nog drie. Dit betekent dat volgens de nieuwe verwachtingen de beleidsrente eind 2025 per saldo 0,25% hoger zal staan dan er in maart werd geschetst.

De kans op twee renteverlagingen (of meer) voor het einde van dit jaar is hiermee nog zeker niet verdwenen, afhankelijk van de macrocijfers in de komende maanden. De gunstige inflatiecijfers van mei, die gistermiddag vlak voor het rentebesluit van de Fed werden bekendgemaakt, zijn nog niet in de 'dot plot' verwerkt.

Inflatiecijfers VS 0,1% lager dan verwacht

De consumentenprijsinflatie in de VS is vorige maand met 3,3% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Op maandbasis is de inflatie ongewijzigd (+0%). De kerninflatie steeg met 0,2%, op jaarbasis met 3,4%, het laagste niveau in drie jaar. Alle inflatiecijfers waren 0,1% lager dan de verwachting van analisten. De desinflatietrend in de VS is hiermee nog steeds intact. Wij verwachten dan ook dat de Fed in september een eerste renteverlaging zal doorvoeren. De markt prijst die kans nu op 55%. Voor het einde van dit jaar verwachten we in totaal twee tot drie renteverlagingen.

Beleggers in hun nopjes met Amerikaanse inflatiecijfers

Beleggers reageerden om 14.30 uur al erg enthousiast op de meevallende inflatiecijfers van mei. De winsten op de Europese beurzen werden nog wat verder uitgebouwd en Wall Street opende om 15.30 uur flink hoger. Rentes op eurostaatsobligaties daalden in het kielzog van sterk dalende Amerikaanse rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 2,53%. De Franse tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 3,14%, een correctie op de overdreven stijging in de voorgaande dagen. De desinflatietrend in de VS bevestigt het scenario van een 'zachte landing' in de VS, een 'Goldilocks'-scenario voor beleggers.

De Stoxx Europe 600-index steeg onder aanvoering van rentegevoelige sectoren zoals IT (+2,5%) en vastgoedaandelen (+2,4%) met 1,1% tot een paar punten onder de recordstand van 15 mei. Alleen olieaandelen (-0,3%) eindigden in de min. De AEX-index sloot 1,1% hoger op een nieuwe recordstand.

De Dow Jones Industrial-index, met daarin vooral veel cyclische waardeaandelen, sloot 0,3% lager. Vooralsnog hanteren we een overweging van aandelen uit groeisectoren zoals IT en communicatiediensten. Daar is de komende kwartalen nog flinke winstgroei te verwachten. Gisteravond nabeurs kwam IT-bedrijf Oracle met prima cijfers en vooruitzichten. De koers van het aandeel steeg daarop met ruim 9% in de nabeurshandel.

Grotere kans op een renteverlaging in september

Zoals gezegd reageerden beleggers op Wall Street positief op de meevallende inflatiecijfers van mei, het rentebesluit van de Fed en de redelijk 'dovish' toelichting door Powell. Doordat de kans op een rentverlaging in september is toegenomen, daalde de Amerikaanse tweejaarsrente met 8 basispunten naar 4,75% en is weer bijna terug op het niveau voor de publicatie van de sterke arbeidsmarktcijfers van afgelopen vrijdag. De tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 4,32%. De dollar verzwakte met 1% naar 1,084 tegenover de euro nu de kans op een (snellere) rentverlaging door de Fed weer is toegenomen. Onder aanvoering van IT-aandelen (+2,5%) stoomde de S&P 500-index door naar weer een nieuw record. Het uitzicht op lagere rentes is gunstig voor rentegevoelige sectoren zoals vastgoed en groeiaandelen waarvan de huidige waarde wordt bepaald door het contant maken van toekomstige kasstromen. Hoe lager de rente, hoe hoger de waardering. Defensieve aandelensectoren zoals onder andere gezondheidszorg (-0,2%) en nutsbedrijven (-0,7%) eindigden in de min. De Dow Jones Industrial-index deed met zijn defensieve karakter niet mee in de feestvreugde en sloot 0,1% in de min. De Nasdaq steeg daarentegen met 1,5% naar een nieuwe recordstand.

Autoriteiten waarschuwen voor zeepbel op de beurs

Sommige autoriteiten waarschuwen voor te veel enthousiasme op de beurzen en hebben het over zeepbellen zoals aan het begin van deze eeuw. Dat valt na de rally in de afgelopen maanden best te begrijpen, maar is naar onze mening niet terecht. De koerswinsten die we zien op wereldwijde aandelenbeurzen, en vooral bij techbedrijven, worden voornamelijk gedreven door een stijging van de daadwerkelijk gerealiseerde winsten en goede vooruitzichten. Dat is een heel groot verschil met 25 jaar geleden. Verder heerst er ondanks de recordjacht op de beurzen nog best veel scepsis onder sommige beleggers en is er zeker geen sprake van euforie. Veel beleggers staan met cash langs de zijlijn en hebben de rally van de afgelopen acht maanden gemist, hopend op een correctie om alsnog in te kunnen stappen. En een correctie is best mogelijk, en zou heel normaal zijn, maar waarderingen van aandelen zijn zowel in absolute als relatieve zin niet overdreven duur te noemen. We adviseren dan ook om de markt niet proberen te 'timen'. Dat kost uiteindelijk vrijwel altijd rendement. In de podcast Blik op de Beursweek #57 leg ik uit waarom je prima belegd kunt blijven.

Aziatische beurzen overwegend in het groen

n navolging van de rally op Wall Street kleuren de meeste Aziatische beurzen vanmorgen groen. Techaandelen zijn in trek nadat het Amerikaanse Broadcom gisteravond nabeurs prima cijfers en vooruitzichten presenteerde die werden beloond met een 15% (!) koersstijging in de nabeurshandel.

De beurs van Taiwan sloot 1,2% hoger, mede door het aandeel TSMC (+1,1%). De Kospi-index koerst 1,2% hoger en de beurs van Australië plust 0,4%. In aanloop naar het rentebesluit van de Bank of Japan (morgen) noteert de Nikkei-index 0,4% lager, de Topix-index verliest 0,8%. Het momentum lijkt verdwenen bij de Japanse aandelen. De Hang Seng-index plust 0,4% maar de beurs van Shanghai verliest 0,2%.

Agenda van vandaag

  • Industriële productiecijfers van de eurozone
  • Amerikaanse producentenprijsinflatiecijfers
  • Wekelijkse ww-aanvragen uit de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.