Franse onrust houdt aan ● euro minder aantrekkelijk ● Aandeel Apple stijgt 7,2%
De onrust op de Franse beurs was gisteren nog niet voorbij. De Franse CAC 40-index verloor nog eens 1,3%, wat het verlies in de eerste twee dagen van de week op 2,7% bracht.
Franse verkiezingen zorgen voor onrust
Beleggers zijn onzeker over de uitkomst van de door president Macron naar voren gehaalde verkiezingen en vrezen ongunstige maatregelen voor een aantal beursgenoteerde sectoren, zoals bijvoorbeeld tolbedrijven. De koersen van Franse banken stonden onder druk door de hogere rentes, en dus lagere koersen, van Franse staatsobligaties. Andere Europese bankaandelen werden mee omlaag getrokken, waardoor de EuroStoxx Bank-index 2,7% lager sloot, het grootste dagverlies sinds augustus vorig jaar. Ook de koersen van beursgenoteerde vastgoedaandelen (-2,1%) stonden onder druk. Alle aandelensectoren uit de brede Europese aandelenindex sloten gisteren in de min. De Stoxx Europe 600-index sloot uiteindelijk 0,9% lager.
Lagere rente maakt euro minder aantrekkelijk
Op de obligatiemarkt viel de schade uiteindelijk mee. De Franse tienjaarsrente eindigde vrijwel onveranderd, terwijl de tweejaarsrente met bijna 4 basispunten daalde. De Duitse tienjaarsrente daalde zelfs met 5 basispunten in een ‘risk-off’-reactie. Zoals we gisteren ook al aanhaalden, lijkt de negatieve koersreactie op de Franse beurs ons overdreven. De koers van de euro heeft ook last van de politieke onzekerheid in Europa en verzwakte tegenover de dollar tot $1,074. Hierbij speelt de renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) van vorige week natuurlijk ook een rol. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, zal naar verwachting pas later dit jaar de beleidsrente verlagen, waardoor de rente op dollars nog iets aantrekkelijker is geworden dan de rente op euro's.
Beleggers belonen Apple (+7,2%) voor AI-plannen
In aanloop naar het rentebesluit van de Fed van vanavond namen beleggers geen grote posities in. Uitzondering was Apple (+7,2%), waarbij het een dag duurde voordat beleggers positief oordeelden over de aangekondigde AI-toepassingen van het techbedrijf. Beleggers stuwden het aandeel bij hoge omzetten naar een nieuw ‘all-time high’, waardoor het bedrijf ruim $207 miljard meer waard werd. Dat is de grootste waardestijging in één dag ooit gemeten! Om het even in perspectief te plaatsen: dat is gelijk aan de hele marktkapitalisatie van Shell (in euro's gemeten)! Door de koersstijging nam Apple weer de tweede plaats (achter Microsoft) op de lijst van grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven over van Nvidia, dat zowaar 0,7% lager sloot. Geholpen door de koerswinst van Apple, de grootste sinds november 2022, sloot de Nasdaq 0,9% hoger en steeg de S&P 500-index met 0,3%.
De Dow Jones Industrial-index, met daarin vooral veel cyclische waardeaandelen, sloot 0,3% lager. Vooralsnog hanteren we een overweging van aandelen uit groeisectoren zoals IT en communicatiediensten. Daar is de komende kwartalen nog flinke winstgroei te verwachten. Gisteravond nabeurs kwam IT-bedrijf Oracle met prima cijfers en vooruitzichten. De koers van het aandeel steeg daarop met ruim 9% in de nabeurshandel.
Economie VS trekt aan
De stemming onder het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf is vorige maand verder verbeterd. De NFIB-index is gestegen van 89,7 naar 90,5 punten (89,7 verwacht), het hoogste niveau sinds december vorig jaar. Net als de gestegen inkoopmanagersindex en het sterke arbeidsmarktrapport van mei, wijst dit op een aantrekkende economische groei. Toch daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties, na een goed ontvangen veiling van nieuw uitgegeven staatspapier. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 4,40%, de tweejaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,83%.
Chinese inflatie blijft laag
De Chinese producentenprijzen zijn vorige maand iets minder sterk gedaald dan verwacht (-1,4% tegenover -1,5% verwacht) en de consumentenprijzen zijn juist minder sterk gestegen dan verwacht (+0,3% op jaarbasis tegenover +0,4% verwacht). Hieruit valt lastig op te maken of de inflatie nu versnelt of vertraagt. Het absolute niveau van de consumentenprijsinflatie is een stuk lager dan in de meeste ontwikkelde economieën en geeft de Chinese centrale bank ruimte om de beleidsrente verder te verlagen indien ze dat nodig vindt. Chinese beleggers reageren gemengd op de inflatiecijfers en zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Fed. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 1,1% lager, maar de beurs van Shanghai staat 0,4% hoger. In Tokio koerst de Nikkei-index 0,7% lager, de beurs van Taiwan is 1,2% hoger gesloten op een nieuwe recordstand. TSMC (+2,9%) trekt hier de kar met een nieuw all-time high. In Seoel koerst de Kospi-index 0,8% hoger.
Hogere openingen verwacht
Geholpen door de koerswinst nabeurs van Oracle noteren de futures op de Amerikaanse aandelenindices vanmorgen licht hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,3% hoger openen, na weer nieuwe records voor de S&P 500-index en de Nasdaq gisteravond. Techaandelen zullen bij de opening van de Europese beurzen weer gevraagd zijn.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers VS van mei (3,4% op jaarbasis verwacht)
- Rentebesluit Fed (geen verandering verwacht)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.