ECB verlaagt rente met 0,25% ● AEX sluit op recordstand ● Chinese exportcijfers wijzen op aantrekkende economie
Dat de Europese centrale bank (ECB) gisteren voor het eerst sinds 2019 de (deposito)rente heeft verlaagd, was geen verrassing. De verlaging van 0,25% naar 3,75% was al ver van tevoren gecommuniceerd. Voorzitter Lagarde liet zich bij de aansluitende toelichting niet in de kaarten kijken. Ze hintte in ieder geval niet op een volgende verlaging. Dat zal afhangen van de macrocijfers in de komende maanden. Zelfs een verhoging kan niet worden uitgesloten - al achten we die kans niet heel groot. De inflatie in de eurozone is nog steeds op weg naar de doelstelling van de ECB, richting de 2%. Wel heeft de ECB de inflatieverwachtingen voor de eurozone voor zowel dit jaar als volgend jaar licht verhoogd.
AEX sluit weer eens op een all-time high
Aandelenbeleggers reageerden zoals verwacht positief op de renteverlaging, als was de reactie op de obligatiemarkt vooral door de iets hogere inflatieverwachtingen lauw. Vrijwel alle Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in de plus. De AEX-index boekte een winst van 0,5% en zette weer een nieuw all-time high op de borden.
De Stoxx Europe 600-index steeg met 0,66% tot nipt onder de recordstand van 15 mei. IT-aandelen (+1,6%) stonden bij het luiden van de slotbel aan kop, rentegevoelige sectoren zoals vastgoedaandelen (-0,7%) en nutsbedrijven (-0,9%) stonden onder druk. Nog tijdens de persconferentie van Lagarde liepen rentes over een brede linie op. Zowel de Duitse twee- als tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 3,02%, respectievelijk 2,55%. Wij verwachten dat zowel de korte als de lange rentes nog wat verder zullen dalen als de centrale banken de beleidsrentes verder zullen verlagen. We verwachten een volgende stap van de ECB in september. De markt schat die kans nu op 53%. Door de ietwat 'hawkish' rentverlaging werd de euro iets sterker op 1,088 tegenover de dollar.
S&P 500-index noteert klein verlies
Na vier dagen van hogere koersen op Wall Street, sloot de S&P 500-index gisteren met een klein verlies van -0,02% door winstnemingen bij techaandelen (-0,5%). Koerswinsten bij aandelen uit de sectoren duurzame consumentengoederen (+1%) en energie (+0,6%) waren net niet genoeg voor een nieuwe winst- en recorddag. De S&P 500-index telt dit jaar tot nu toe al 25 nieuwe recorddagen. De Philadelphia semiconductor (SOX)-index leverde 0,9% in na de koerssprong van 4,5% op woensdag. Nvidia (-1,2%) kwam iets terug van de recordstand van een dag eerder. De Nasdaq composite-index leverde gisteren 0,1% in.
Op macrogebied leverden de wekelijkse ww-aanvragen geen verrassing op. De 229.000 nieuwe aanvragen waren redelijk in lijn met de verwachting van analisten (220.000). Op de Amerikaanse obligatiemarkt was in aanloop naar het arbeidsmarktrapport van mei, dat vanmiddag wordt gepubliceerd, weinig beweging. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 1 basispuntje naar 4,29%.
Chinese export trekt flink aan
De Chinese export is in mei met 7,6% (in dollar) gestegen. Dat is veel meer dan de verwachte +5,7% en de plus 1,5% in april. Dit wijst op een aantrekkende Chinese economie, de op één na grootste van de wereld. De import steeg met slechts 1,8% (+4,3% verwacht), waardoor de handelsbalans verder is opgelopen. Ondanks deze sterke cijfers noteert de Hang Seng-index in Hongkong vanmorgen 0,5% lager en staan de beurzen op het vasteland van China op een min van 0,4%. De kans op verdere stimuleringsmaatregelen door de Chinese regering is door de sterke handelscijfers afgenomen. Zo bekeken is goed nieuws slecht nieuws.
In Tokio noteert de Nikkei-index 0,2% lager in navolging van het iets lagere slot van Wall Street en zijn beleggers in afwachting van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport voor een nieuwe impuls. In Zuid-Korea stijgt de Kospi-index ruim 1%. De beurs van Taiwan is 0,16% lager gesloten en de Australische beurs noteert 0,5% hoger.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,2% hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. Dat kan na de publicatie van het arbeidsmarktrapport om 14.30 uur weer veranderen. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting vlak tot licht hoger openen.
Agenda van vandaag
- Cijfers over de industriële productie in Duitsland en Duitse handelscijfers van april
- Definitieve eerstekwartaalgroeicijfers van de eurozone
- Amerikaanse arbeidsmarktrapport van mei
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.