Economische groei vertraagt ● beurzen omhoog ● Tesla stijgt ondanks slechte cijfers
Het blijft vervelend hoe de acties en uitspraken van één man de financiële markten al een tijdje beheersen. Zelf zal hij het ongetwijfeld geweldig vinden, maar het maakt bedrijven, consumenten en beleggers onzeker. Aan de koers van Trump is geen touw vast te knopen. Hij draait en keert als een kunstschaatser op het ijs. Zolang er niet meer duidelijkheid is vanuit Washington over de importheffingen en andere handelsafspraken, vinden we het niet verstandig om hele grote 'bets' te nemen in de ING-beleggingsstrategieën. We hebben daarom besloten om, na het bijkopen van aandelen twee weken geleden, vast te houden aan onze posities en voeren deze maand geen wijzigingen door. In een nieuwe Blik op de beurs lees je een uitgebreide toelichting en onze visie.
Groei eurozone vertraagt iets
Naast Trump zijn er gelukkig ook nog andere zaken die de richting op de beurzen bepalen, zoals macro-economische cijfers en kwartaalcijfers van bedrijven. Door alle mist vanuit Washington zou je bijna vergeten te kijken naar de fundamentele ontwikkelingen. Juist in een periode waarin sentiment de beursstemming overheerst, is het zaak om je niet te laten leiden door ruis maar te focussen op echt nieuws.
Zo werd gisteren bekend dat de inkoopmanagersindex van de eurozone iets harder is gedaald dan verwacht. De index is deze maand gedaald van 50,9 naar 50,1 punten, iets lager dan de verwachte 50,2 punten. De index van de dienstensector is gedaald van 51 naar 49,7 punten (50,5 verwacht), de deelindex van de productiesector is echter onverwacht gestegen van 48,6 naar 48,7 punten (47,4 verwacht). Dit wijst erop dat de economie in de eurozone, ondanks alle onzekerheid, deze maand niet sterk is vertraagd. Wel verwachten we dat hier enige vertraging in zit, wat de ECB ruimte geeft om de beleidsrente verder te verlagen om de economie aan te jagen. Voor Europa zal de handelsoorlog naar verwachting een neerwaarts effect op de inflatie hebben.
Europese beurzen stijgen fors
Beleggers werden gisteren vooral gedreven door het bericht dat Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’), toch mag aanblijven van Trump. Daarnaast gaf Trump aan dat een deal met China op korte termijn al mogelijk zou zijn, met veel lagere importtarieven. Maar met Trump weet je het helaas nooit, vandaag kan hij daar weer anders over denken. Er werd op de Europese beurzen in ieder geval positief op gereageerd. Ook het bericht dat er schot lijkt te zitten in de onderhandelingen over een bestand tussen Rusland en Oekraïne gaf beleggers moed. Alle Europese aandelenbeurzen eindigden met ruime winst. De Stoxx Europe 600-index sloot 1,8% hoger, onder aanvoering van aandelen uit de sector IT (+5,5%). Op de Duitse beurs (+3,1%) steeg het aandeel van softwarebedrijf SAP met maar liefst 10,8% op sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten. Aandelenkoersen van defensieaandelen zoals Rheinmetall (-3%) daalden op het bericht dat Poetin bereid is om de invasie van Oekraïne te stoppen langs de huidige frontlinie.
In een ‘risk-on’-beweging stegen de rentes op eurostaatsobligaties. Voorzichtig werden de veilige havens verlaten. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,50%. We verwachten dat de kapitaalmarktrente in de eurozone dit jaar rond de huidige niveaus zal bewegen. De euro verzwakte 0,8% naar $1,134 tegenover de dollar.
Aandeel Tesla stijgt ondanks beroerde cijfers
Een sterkere dollar en hogere Amerikaanse aandelenkoersen zijn een mooie opsteker voor ons als eurobeleggers. In tegenstelling tot vorig jaar, heeft de daling van de dollar ons dit jaar tot nu toe rendement gekost. Het enthousiasme van het begin van de handelsdag zwakte later wel iets af, nadat Trump’s minister van Financiën Bessent aangaf dat er nog geen unilateraal voorstel van Trump richting China is gedaan en een 'oplossing' voor de handelsoorlog met China wel eens jaren zou kunnen duren. Desondanks sloot de S&P 500-index gisteren 1,7% hoger en herstelde de Nasdaq 2,5%, mede door een 5,4% koersstijging van Tesla. Het bedrijf van Elon Musk presenteerde dinsdagavond beroerde cijfers. Tesla wordt links en rechts ingehaald door betere en goedkopere Chinese auto’s, maar Musk’s belofte om zich meer te concentreren op zijn bedrijf en minder op Washington werd door beleggers beloond.
Amerikaanse groei vertraagt
Tegenvallende macro-economische cijfers werden gisteren genegeerd. De Amerikaanse inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau S&P Global is deze maand gedaald van 53,5 naar 51,2 punten. Dat is lager dan de verwachte 52 punten en het laagste niveau sinds december 2023. De deelindex van de vooruitzichten verslechterde, terwijl de deelindex van de prijzen steeg. Dit wijst op stagnatie/stagflatie in de VS. De grote onzekerheid bij bedrijven over het beleid van Trump en de handelsoorlog drukt duidelijk op de economische groei. We verwachten dat dit de komende maanden zal aanhouden, tenzij Trump snel met goede deals komt.
Dat de Amerikaanse tienjaarsrente gisteren met 2 basispunten daalde naar 4,38% zien we, in combinatie met een herstel van de dollar, als een teken dat er weer iets van vertrouwen in de VS terugkeert. Voor zolang het duurt….
Winstnemingen op Aziatische beurzen
Twijfels over een snelle oplossing van de handelsoorlog leiden vanmorgen tot wat winstnemingen op een aantal Aziatische beurzen. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 1,1% lager, de beurs van Taiwan is 0,8% lager gesloten. Ondanks een iets sterkere yen is de Nikkei-index 0,4% hoger gesloten. De Kospi-index is in Seoel 0,2% lager gesloten en de beurs van Shanghai staat 0,1% in de plus.
Lagere opening Wall Street verwacht
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,3% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting vlak tot licht lager openen.
Agenda van vandaag
- Ondernemersvertrouwen Duitsland
- Orders duurzame goederen VS
- Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS
- Kwartaalcijfers van onder andere Nestlé, Thales, Roche, Air Liquide, Eni, Unilever, Fugro, KPN, Merck & Co, Relx, BNP Paribas, Sanofi, Vinci, Carrefour, Intel en Alphabet
Meer weten?
Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Onlangs organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.
Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.