Beurs vandaag

ECB verlaagt rente ● luxeproducenten onder druk ● veel beurzen gesloten

|
Terug naar overzicht

Beleggers zijn benieuwd of er al successen zijn te melden over de handelsbesprekingen tussen de VS en zijn handelspartners. Eergisteren sprak Trump over grote vorderingen met Japan, gisteren zei hij tijdens een meeting met de Italiaanse president Giorgia Meloni vertrouwen te hebben in een deal met de E.U. Wat hij daar precies mee bedoelt, is niet bekend en Trump lijkt weinig haast te maken. Hij is het meest geïnteresseerd in het maken van een deal met China. Hij voert de druk nog wat verder op door mogelijk Chinese vrachtschepen heffingen op te leggen wanneer ze afmeren in Amerikaanse havens. Weinig progressie nog dus.

Voor een uitgebreide toelichting op de actuele beursontwikkelingen en onze visie luister je naar een nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek.

ECB verlaagt de rente zoals verwacht

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren de beleidsrente met nog eens 0,25% verlaagd naar 2,25%. Een sterkere euro en lagere energieprijzen vertragen de inflatie in de eurozone richting het streefniveau van rond de 2%, terwijl de risico's voor de economische groei volgens voorzitter Lagarde neerwaarts zijn. Dat zijn de belangrijkste argumenten waarom verdere renteverlagingen niet worden uitgesloten. Wij verwachten dat de beleidsrente aan het einde van het derde kwartaal al verlaagd zal zijn naar 1,75%, om daar tot het einde van het jaar te blijven. Beleggers reageerden nauwelijks op het rentebesluit en de weinig verrassende toelichting. De euro verzwakte met 0,2% naar $1,135 tegenover de dollar, de Duitse tweejaarsrente daalde met 6 basispunten naar 1,69%. De tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,47%, precies zoals je zou verwachten.

Zware tijden voor luxeproducenten

De Europese aandelenbeurzen sloten, bij zo'n 35% lager dan gemiddelde omzetten, met kleine verliezen. De Stoxx Europe 600-index sloot, op de laatste dag van de verkorte handelsweek, 0,1% lager. In reactie op kwartaalcijfers zagen we een paar uitschieters. Het aandeel Siemens Energy steeg ruim 10% na een positieve winstwaarschuwing, maar in Parijs verloor het aandeel Hermès ruim 3% na tegenvallende kwartaalcijfers. De koersen van sectorgenoten gingen mee omlaag. Tegenvallende verkopen in China worden door luxefabrikanten als belangrijkste reden voor de lagere winstgroei aangehaald. Verder was het een redelijk saaie beursdag in Europa. Ook wel eens fijn. Opvallend was verder nog de stijging van de olieprijs met 3,2% naar $68, na het bericht dat de VS Iran verder onder druk wil zetten, wat mogelijk leidt tot minder olie-export. Handelaren hebben vaak niet veel meer nodig dan een nieuwskop om prijzen in beweging te zetten.

Rust keert enigszins terug op Wall Street

Het Amerikaanse UnitedHealth Group ging na een winstwaarschuwing ruim 22% onderuit, de sterkste daling in 26 jaar. De ziektekostenverzekeraar waarschuwde voor hogere kosten. Het aandeel maakt deel uit van de Dow Jones Industrial-index, die mede door de koersdaling van UnitedHealth 1,3% lager sloot. Hier tegenover stond een positief bericht van medicijnfabrikant Eli Lilly & Co (+14,2%), dat goede testresultaten meldde van een afslankpil die net zo goed zou werken als het populaire Ozempic van de Deense concurrent Novo Nordisk (-2,2%). De S&P 500-index sloot 0,1% hoger, de Nasdaq eindigde 0,1% in de min. Ondanks een weekverlies van 1,5% (vandaag is Wall Street gesloten vanwege Goede Vrijdag), lijkt de rust op Wall Street een beetje te zijn teruggekeerd na een paar hectische weken.

Wisselend beeld in economische cijfers VS

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald van 224.000 naar 215.000 (225.000 verwacht). Dit wijst niet op een sterke verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt gaven een wisselend beeld. Meer afgegeven bouwvergunningen, maar minder in aanbouw genomen woningen in maart. De Philadelphia Fed Business Outlook-index dook omlaag van 12,5 naar -26,4 punten, veel lager dan de verwachte +2,2 punten. Nu is dit geen hele belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse economie, maar het geeft wel aan dat ondernemers huiverig zijn voor de gevolgen van het door Trump gevoerde beleid. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 5 basispunten naar 4,32%. We verwachten dat deze in het lopende kwartaal nog iets verder zal oplopen, om vervolgens te dalen tot rond het huidige niveau begin volgend jaar.

Veel handelaren genieten van lang Paasweekend

Vanwege de viering van Goede Vrijdag zijn veel Aziatische beurzen vandaag gesloten. In Tokio wordt wel gehandeld en staat de Nikkei-index op een winst van 1%. In China noteert de CSI 300-index 0,1% lager en in Seoel staat de Kospi-index op een winst van 0,6%. Vrijwel alle Europese aandelenbeurzen zijn vandaag gesloten vanwege Goede Vrijdag. Wall Street is om dezelfde reden vandaag ook dicht. In New York wordt maandag op tweede Paasdag wel weer gehandeld, terwijl de Europese beurzen dan nog dicht zijn.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Meer weten?

Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Vorige week organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.

Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.