We kopen aandelen bij ● handelsoorlog China en VS escaleert ● grote kans op rebound
Een paradijs voor daghandelaren, een hel voor beleggers. Zo kun je de laatste beursdagen het best omschrijven. Gisteren was er weer eentje om in te lijsten. Vlak na de opening om 9 uur kon je aandelen ASML nog net boven de €500 oppikken; minder dan een halve dag later zou je ze kunnen hebben verkocht voor bijna €600. Een verschil van bijna 20%! Geen enkele belegger zou zich branden aan zulke intraday koersbewegingen, die we voor het laatst in de coronacrisis hebben gezien.
We kopen aandelen bij
Maar wat is dan wijsheid? Heel kort: stil blijven zitten en wachten op kansen. In de voorgaande maanden hebben we in onze beleggingsstrategieën in meerdere stappen risico afgebouwd. De koersdaling op de wereldwijde aandelenbeurzen heeft geleid tot fors lagere waarderingen. Ook als je rekening houdt met een mogelijke recessie in de VS of wereldwijd, met hele lage winstgroei of zelfs een winstrecessie in 2025, kun je stellen dat aandelen een stuk aantrekkelijker zijn geprijsd dan een paar maanden geleden. Spotgoedkoop zijn ze nog niet, en ook de risicopremie is nog niet bijzonder aantrekkelijk om vol in te stappen. Wel kijken we met 'kopersogen' naar de markt. We hebben daarom gisteren besloten om aandelen bij te kopen. Door de koersdaling in de afgelopen dagen is de weging van aandelen in veel strategieën gedaald tot een behoorlijke onderweging. Die trekken we nu weer vrijwel recht tot de oorspronkelijke neutrale weging.
Handelsoorlog tussen VS en China escaleert
Een ritje in de achtbaan in Walibi is niets vergeleken met de idioot volatiele handelsdag gisteren op de Europese aandelenbeurzen. Na een fors lagere opening veerden de beurzen in de loop van de middag op, in reactie op een gerucht uit Washington. Trump zou een pauze van 90 dagen voor zijn aangekondigde importheffingen willen nemen. Dat bericht werd echter na een paar minuten door het Witte Huis afgedaan als 'fake news', waarop een koerscorrectie op de beurzen volgde. Ondanks de turbulentie op de financiële markten, lijkt Trump voet bij stuk te houden. Sterker nog: hij dreigde met een heffing van nog eens 50% extra op Chinese goederen, als vergelding voor de vrijdag door China ingevoerde heffing van 34% op Amerikaanse goederen. Vanmorgen liet China weten de handelsoorlog met de VS wel uit te willen vechten en zal voorlopig niet inbinden. De Chinese yuan is lager gezet en staatsfondsen kunnen geld lenen om de financiële markten te steunen. Vanmorgen veert de MSCI Asia Pacific-index een paar procent op na de historische daling van 8,7% gisteren, de sterkste daling ooit.
Beleggers op vinkentouw om bij te kopen
Na een fors lagere opening, waarbij de Duitse DAX-index vlak na 9 uur even meer dan 7% lager stond, krabbelden de Europese beurzen in de loop van de dag wat op. Rond 16.00 uur schoten de beurzen omhoog, in reactie op het valse bericht over een mogelijke pauze. In deze tijd van sociale media, waarin niet alles wat geschreven wordt ook waar is, worden berichten door gerespecteerde nieuwsdiensten zoals Bloomberg soms klakkeloos overgenomen. Malafide handelaren kunnen zo hun slag slaan. Wees hiervoor beducht. De sterk positieve reactie op de beurzen geeft wel aan dat iedereen op het vinkentouw zit om bij te kopen als er ook maar iets van goed nieuws naar buiten komt. Na een volatiele handelsdag met hele hoge omzetten, sloot de Stoxx Europe 600-index 4,5% lager op het laagste niveau sinds januari 2024. Alle aandelensectoren eindigden in de min.
Olieprijs op laagste niveau in vier jaar
Na flinke rentedalingen eerder op de dag, sloot de Duitse tienjaarsrente 4 basispunten hoger op 2,61%. Beleggers worden al dan niet gedwongen om staatsobligaties te verkopen om verliezen elders te dekken. Wij zijn in de positie dat we vrijwillig staatsobligaties kunnen verkopen om aandelen bij te kopen. Op de valutamarkt was het gisteren redelijk kalm; de euro sloot vrijwel onveranderd op $1,093 tegenover de dollar. De prijs van een vat olie daalde met ruim 2% naar $64,20, het laagste niveau in vier jaar. Angst voor een recessie en overaanbod drukken de prijs van het 'zwarte goud'. Niet fijn voor de winsten van oliebedrijven, wel gunstig voor consumenten en de inflatie.
Zeer volatiele handelsdag op Wall Street
Na een 4% lagere opening en een winst van 3% nog geen uur later, eindigde de S&P 500-index na een zeer volatiele handelsdag slechts 0,2% lager. Aandelen uit de sectoren communicatiediensten (+1%) en IT (+0,3%) eindigden zelfs in de plus. De Nasdaq sloot 0,1% hoger, maar de Dow Jones Industrial-index verloor 0,9%. Beleggers raapten een paar hard afgewaardeerde groeiaandelen zoals Nvidia (+3,5%) en Amazon (+2,5%) op. De VIX-index, de volatiliteitsindex van de S&P 500 en ook wel de angstgraadmeter genoemd, sloot slechts 3,7% hoger op 47 punten na eerder op de dag nog de 60 punten te hebben aangetikt. Dat is het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar. De MOVE-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, sloot ruim 9% hoger op 137 punten. Dat is het hoogste niveau sinds maart 2023, ten tijde van de regionale bankencrisis.
Grote kans op ‘rebound’ van de beurzen
Met zulke hoge standen voor deze angstgraadmeters, lijkt op korte termijn het dieptepunt van de markt te zijn genaderd, of misschien al wel gepasseerd. Vrijwel iedereen die in paniek is geraakt of gedwongen heeft moeten verkopen, heeft gehandeld. Even voor de duidelijkheid: hiermee luiden we niet de 'bodembel', maar is de kans op een (kortstondige) opwaartse correctie groot, nu zoveel indices 'oversold' zijn geraakt en het sentiment niet veel slechter kan worden. Net als op de Europese beurzen daalden gisteren de rentes op Amerikaanse staatsobligaties fors, om daarna in een ongekende draai veel hoger te sluiten door vrijwillige en gedwongen verkopen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg uiteindelijk met bijna 20 basispunten naar 4,18%. 's Ochtends vroeg noteerde deze nog 3,87%. Bizarre bewegingen, die vaak het begin zijn van een draai in de trend.
Trump mogelijk snel met Japan om tafel over tarieven
Het bericht dat Trump mogelijk al aanstaand weekend met handelspartner Japan wil praten over handelstarieven, geeft Japanse beleggers vanmorgen hoop op een positieve uitkomst. De Nikkei-index noteert 5,7% hoger, de brede Topix-index staat zelfs meer dan 6% hoger. Daarmee wordt een groot deel van het verlies van gisteren (-7,8%) goedgemaakt. Wordt de soep dan toch niet zo heet gegeten als dat ze wordt opgediend? Nu hebben we Trump eerder betrapt op een potje blufpoker, maar zo gemakkelijk lijkt het toch niet te gaan worden. De tucht van de markt is naar onze inschatting mogelijk nog niet sterk genoeg geweest om Trump van koers te laten veranderen. Misschien dat een aantal van zijn rijke vriendjes en partijgenoten de koersdaling van de afgelopen dagen toch iets te gortig vinden en hem op andere gedachten kunnen brengen.
Hogere opening in Europa en de VS verwacht
China heeft vanmorgen dus te kennen gegeven de strijd met de VS tot op het einde te willen uitvechten. Vandaar dat de Hang Seng-index vanmorgen nauwelijks hoger noteert. De CSI 300 index noteert 0,8% hoger, gesteund door de eerder genoemde staats-gefinancierde steunaankopen. De beurs van Taiwan duikt vanmorgen nog eens 4% omlaag, de Kospi-index staat in Seoel 0,4% hoger.
De futures op de Amerikaanse indices noteren vanmorgen tussen de 1% (Nasdaq) en 1,6% (Dow) hoger en wijzen op een hogere opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 2,5% hoger openen. Gisteren was er al een aardige draai vanaf het dieptepunt, eens kijken of daar vandaag een vervolg aan kan worden gegeven.
Agenda van vandaag
- Definitieve Nederlandse inflatiecijfers
- Vertrouwensindex Amerikaanse ondernemers (NFIB-index, daling van 100,7 naar 99 punten verwacht)
Wat kunnen beleggers het beste doen?
We begrijpen goed dat je als belegger op dit moment met veel vragen zit. Morgen (woensdag) om 19.30 uur organiseren we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht laten schijnen op de laatste ontwikkelingen en hun visie hierop. Voor dit webinar kun je je hier inschijven.
Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.