Beurs vandaag

Beurzen kleuren rood ● obligatierentes dalen ● blijf kalm en check onze adviezen

|
Terug naar overzicht

De formule die de regering-Trump heeft gebruikt voor het berekenen van de woensdagavond afgekondigde wederkerige importheffingen is illustratief voor zijn beleid. Ronduit belachelijk. Dat is niet alleen mijn mening, maar ook die van experts die er écht verstand van hebben. Het risico is groot is dat Trump meer schade kan aanrichten aan de wereldeconomie dan hij zelf voor mogelijk houdt. Zelf vinden Trump en zijn vicepresident JD Vance de daling die gisteren plaatsvond op de wereldwijde financiële markten 'zoals te verwachten' en 'redelijk beperkt'. Dan hebben we het over een waardevermindering van ongeveer $2.500 miljard voor alleen de Amerikaanse aandelenbeurs. We hebben geen idee wat er in het hoofd omgaat van de nieuwe 'bevrijders', maar we moeten ons erop voorbereiden dat ze iets heel anders van plan zijn dan tachtig jaar geleden…

Europese aandelen dalen, maar lang niet allemaal

In reactie op de afkondiging van de nieuwe importheffingen stampten beleggers gisteren met hun voeten en zetten de Europese aandelenbeurzen lager neer. De Stoxx Europe 600-index ging 2,6% omlaag bij 30% hoger dan gemiddelde omzetten. De sectoren IT (-5,4%) en energie (-5,2%) waren de grootste verliezers. Stijgers waren echter ook, namelijk de sectoren nutsbedrijven (+3,1%), vastgoed (+2,2%), dagelijkse consumentengoederen (+1,1%) en communicatiediensten (o.a. telecom). Deze sectoren worden als defensief beschouwd en/of profiteren van lagere rentes. Iets wat we vaker zien in een typische ‘risk-off’-beweging.

Rentes dalen, kans op renteverlagingen stijgt

De rentes op staatsobligaties daalden flink. De Duitse tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 2,65%, de tweejaarsrente daalde met 9 basispunten naar 1,95%, voorsorterend op nieuwe renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB). We verwachten dat die er ook zullen komen. De dollar verzwakte met 1,7% naar $1,104 tegenover de euro. Beleggers gaan ervan uit dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) nu sneller de geldkraan verder zal opendraaien, niet vanwege een goede reden (lagere inflatie) maar vanwege de vrees voor een recessie in de VS. Die kans wordt nu hoger ingeschat.

Sterkste daling S&P 500-index sinds 2020

De daling van 4,8% van de S&P 500-index gisteren was de sterkste daling sinds 2020, te midden van de coronacrisis. De Russell 2000-index verloor 6,6% en is daarmee in een 'bearmarkt' beland (daling van minimaal 20% vanaf de top). De Nasdaq Composite-index dook 5,4% omlaag, de halfgeleiderindex SOX knalde bijna 10% onderuit en de Magnificent 7-index sloot 6,7% lager. Met uitzondering van aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (+0,7%) eindigden alle aandelensectoren in de min. De angst zit er goed in bij beleggers. In de vlucht naar veilige havens doken zij massaal op veilig geachte staatsobligaties. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 10 basispunten naar 4,03%, de tweejaarsrente daalde met maar liefst 18 basispunten, anticiperend op een snelle renteverlaging door de Fed. De risicopremies op high-yield obligaties liepen sterk op, wat leidde tot de sterkste koersdaling sinds 2020.

Het negatieve beurssentiment werd versterkt door tegenvallende inkoopmanagersindices. De ISM Services-index is vorige maand gedaald van 53,5 naar 50,8 punten, veel lager dan de verwachte 52,9 punten. Alle deelindices daalden sterker dan verwacht, wat wijst op een afkoelende economie. De prijs van een vat olie kelderde ruim 6% naar $70 op lagere groeivooruitzichten en het bericht dat de OPEC+ meer olie gaat oppompen.

Is al het slechte nieuws nu ingeprijsd?

De belangrijkste conclusie van het beleid van Trump is dat de groei wereldwijd zal afnemen en de inflatie niet snel verder zal dalen en in sommige delen van de wereld (VS) zal stijgen. De handelsoorlog zal verder escaleren en Trump is volgens eigen zeggen alleen bereid om concessies te doen bij een 'fenomenaal' aanbod van zijn handelspartners. Eens kijken hoe lang hij dat volhoudt, als de tucht van de markt hem van koers zal dwingen te veranderen.

De vraag is nu: is al het slechte nieuws of de slechte verwachtingen nu ingeprijsd in de markten? Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar lijkt nog niet helemaal het geval. Het goede nieuws is dat de VIX-index, de volatiliteitsindex oftewel de angstgraadmeter van de S&P 500-index, gisteren met bijna 40% steeg tot boven de 30 punten. Dat is een niveau waarbij er sprake is van paniek bij beleggers en er kansen beginnen te ontstaan.

Blijf kalm en lees onze adviezen

Wat kun je op dit moment doen als belegger? Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. In een nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek bespreek ik met Stevan de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Aziatische beurzen kleuren rood

In navolging van de koersdalingen op Wall Street gisteravond, kleuren de Aziatische beurzen vanmorgen weer rood. De vrees voor een verdere escalatie van de handelsoorlog en een groeivertraging zit er stevig in. De Japanse yen wordt gezien als een veilige haven en wordt vanmorgen nog iets sterker op 145,8 tegenover de dollar. Een sterkere yen is ongunstig voor Japanse exportbedrijven. De Nikkei-index noteert vanmorgen 2,7% lager. De beurzen van Hongkong en Taiwan zijn vandaag gesloten vanwege een feestdag. De Kospi-index daalt in Seoel met 0,9%. De Amerikaanse tienjaarsrente daalt nog eens 4 basispunten tot net onder de 4%. De Japanse tienjaarsrente daalt met maar liefst 21 basispunten naar 1,17%, nu een nieuwe renteverhoging door de Bank of Japan van tafel lijkt.

Houd je aan je plan

De futures op de Amerikaanse indices noteren vanmorgen rond de 0,3% lager en wijzen op een lagere opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,3% lager openen. We verwachten op de korte termijn aanhoudend hoge volatiliteit op de financiële markten, houd daar rekening mee. Laat je niet (mis)leiden door emotie en houd vast aan je beleggingsplan voor de lange termijn. Correcties bieden vaak ook weer mooie kansen.

Agenda van vandaag

  • Industriële-productiecijfers uit Frankrijk en Spanje
  • Arbeidsmarktrapport VS (140.000 nieuwe banen verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.