Vandaag is ‘Liberation Day’ ● beurzen herstellen ● Europeanen dumpen Tesla’s
Goedemorgen op deze ‘Liberation Day’: de dag dat president Trump een einde wil maken aan ‘oneerlijke handelspraktijen’ en een reeks importheffingen zal bekendmaken. De Washington Post meldde gisteren dat medewerkers van het Witte Huis een voorstel hebben opgesteld om tarieven van ongeveer 20% op de meeste importen naar de Verenigde Staten in te voeren. Vooralsnog is niet bekend welke landen met welke tarieven te maken krijgen. Vanavond krijgen we daar meer duidelijkheid over, tijdens een persconferentie in de Rose Garden van het Witte Huis om 22.00 uur Nederlandse tijd.
Europese beurzen herstellen
In navolging van het herstel op de Amerikaanse beurzen in de loop van maandag, herstelden de Europese beurzen gisteren van het slechte begin van de week. De Stoxx Europe 600-index sloot 1,1% hoger en maakte daarmee het verlies van 1,5% op maandag deels goed. Alle sectoren sloten hoger, met technologie- (+1,4%) en industriële aandelen (+1,2%) aan kop. Met koerswinsten van respectievelijk 2,4% en 2,3% waren het Duitse SAP en het Nederlandse ASML belangrijke aanjagers van de Europese index. Een andere zwaargewicht, het Deense Novo Nordisk, maakte een einde aan een negendaagse koersdaling en sloot 2% hoger. Ook alle grote beursindices sloten hoger, waarbij de Duitse DAX-index (+1,7%) niet voor het eerst dit jaar de ranglijst aanvoerde. Behalve SAP was ook Commerzbank (+7,4%) voor die stijging verantwoordelijk.
Inflatie vertraagt in de eurozone
Beleggers konden zich optrekken aan meevallende inflatiecijfers. De inflatie in de eurozone vertraagde in maart volgens verwachting van 2,3% naar 2,2% op jaarbasis, terwijl de kerninflatie afnam van 2,6% naar 2,4%. Dat was net onder de 2,5% die economen gemiddeld hadden verwacht. De cijfers vergroten de kans op een volgende renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) over twee weken, al zijn de inflatievooruitzichten op de korte termijn onzeker door alle tariefperikelen. Verder werd bekend dat de werkloosheid in de eurozone in februari is gedaald van 6,2% naar een historisch lage 6,1%.
Amerikaanse producenten vrezen importtarieven
De activiteit in de Amerikaanse productiesector is in maart afgenomen, zo bleek uit de ISM Manufacturing-index. Die daalde van 50,3 naar 49 punten, lager dan de verwachte 49,5 punten. De deelindices van de werkgelegenheid (van 47,6 naar 44,7) en nieuwe orders (van 48,6 naar 45,2) lieten een flinke daling zien. Een getal onder de 50 duidt op krimp. De cijfers suggereren dat de vrees voor invoertarieven, met mogelijk verstoringen van de aanvoerketens en repercussies van handelspartners tot gevolg, de sector momenteel pijn doet. De sterke stijging van de deelindex van de prijzen (van 62,4 naar 69,4) wijst er bovendien op dat bedrijven vooruitlopend op de invoertarieven alvast hun prijzen hebben verhoogd. Dat dit ook zal resulteren in hogere prijzen voor consumenten, is niet ondenkbaar.
Verder werd bekend dat het aantal openstaande vacatures in de VS in februari met 194.000 is gedaald naar 7,568 miljoen. Economen hadden op een daling tot 7,616 miljoen gerekend.
Wall Street sluit hoger; Johnson & Johnson -7,6%
De Amerikaanse aandelenindices hadden gisteren moeite om richting te vinden in aanloop naar de tarievenaankondiging. Na een lagere opening klom de S&P 500-index ’s middags op tot in de groene cijfers, om uiteindelijk 0,4% hoger te sluiten. De Nasdaq steeg 0,9% en de Dow Jones-index sloot vrijwel onveranderd. Het aandeel Johnson & Johnson was met een verlies van 7,6% de grootste daler in de S&P 500. Een Amerikaanse rechter wees een voorstel van de farmaceut af voor een schikking van $10 miljard om een einde te maken aan duizenden rechtszaken die tegen het bedrijf lopen, omdat het jarenlang babypoeder heeft verkocht dat kankerverwekkend bleek te zijn.
Europese Tesla-verkopen onderuit
Het aandeel Tesla (+3,6%) was een opvallende stijger, ondanks opnieuw tegenvallende verkoopcijfers in Europa. De Tesla-verkopen in Frankrijk, Denemarken en Zweden daalden afgelopen maand met respectievelijk 37%, 66% en 64% ten opzichte van een jaar geleden. In Nederland werden 50% minder Tesla’s verkocht. Het is de derde opeenvolgende maand dat de Europese Tesla-verkopen onderuit gingen. Door de politieke carrière van ceo Elon Musk zijn Tesla’s er niet bepaald populairder op geworden. De cijfers kwamen naar buiten een dag nadat in Italië een vestiging van het merk in vlammen opging. Het aandeel Tesla is sinds begin dit jaar ruim 33% gedaald.
Amerikaanse rente daalt verder
Ondanks het voorzichtig positieve beeld op de aandelenmarkten, bleven beleggers veilige havens opzoeken. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde gisteren met 8 basispunten naar 4,16%. De Duitse tienjaarsrente kwam per saldo niet van zijn plaats en bleef steken op 2,68%. De goudprijs steeg na het bereiken van een nieuwe recordstand aanvankelijk verder richting de $3.150, maar viel in de loop van de dag terug tot net onder de $3.120 per troy ounce. Goud werd in het eerste kwartaal maar liefst 19% meer waard. De dollar trok gisteren 0,3% aan ten opzichte van de euro tot $1,078.
Weinig beweging op Aziatische beurzen
Op de Aziatische beurzen zien we vanmorgen een wisselend beeld, waarbij de meeste indices niet ver van hun plek afkomen. Beleggers nemen geen grote posities in en wachten Trump’s persconferentie af. In Tokio staat de Nikkei-index 0,3% hoger, terwijl in Seoel de Kospi-index 0,5% lager staat. De beurs van Taiwan is 0,1% hoger gesloten, in Hongkong koerst de Hang Seng-index 0,3% lager en in Shanghai daalt de CSI 300-index 0,1%. Ook op de valutamarkten is er vanmorgen weinig beweging.
De futures op de Amerikaanse indices staan vanmorgen rond de 0,1% lager en wijzen op een licht lagere opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag.
Agenda van vandaag
- Banencijfer VS van ADP (115.000 nieuwe banen verwacht)
- Fabrieksorders VS
- Persconferentie Trump over tarieven (22.00 uur)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.