Beurs vandaag

Inflatie VS loopt op ● techaandelen omlaag ● handelsoorlogsangst drukt stemming

|
Terug naar overzicht

Goedemorgen! Ajax heeft gisteren een voorschot genomen op het landskampioenschap. Met een knappe 2-0 overwinning in Eindhoven kan de ploeg van Francesco Farioli de landstitel bijna niet meer ontgaan. Wie had dat na het dramatische vorige seizoen gedacht?

Waar in Amsterdam weer hoog van de toren kan worden geblazen, daar zingen beleggers al een aantal weken een toontje lager. Zij zijn bevreesd dat het handelsbeleid van president Trump zal leiden tot oplopende inflatie en een vertraging van de economische groei. Dat Trump gisteren Iran dreigde te bombarderen als het land geen deal met de VS wil sluiten over zijn nucleaire programma, helpt de beursstemming vanmorgen ook niet bepaald.

Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht

Beleggers kregen afgelopen vrijdag bewijs geleverd voor hun vrees voor stagflatie door enkele tegenvallende macro-economische cijfers. Zo is de index van de Core Personal Consumption Expenditures’ (PCE), de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank, in februari met 0,4% gestegen ten opzichte van januari. Dat is meer dan de verwachte 0,3% en de 0,3% in januari. Op jaarbasis is de kerninflatie gestegen met 2,8%, meer dan de verwachte 2,7% en de 2,6% in januari.

Consument is bang voor oplopende inflatie

Tegelijkertijd houden Amerikaanse consumenten hun hand op de knip: de consumentenbestedingen, gecorrigeerd voor inflatie, zijn in februari met slechts 0,1% gestegen op maandbasis. Dat is weliswaar beter dan de daling van 0,6% een maand eerder, maar betekent wel dat de bestedingen dit kwartaal lijken te stagneren. Consumenten gaven vooral veel minder uit aan diensten zoals restaurant- en hotelbezoek. Zij zijn bevreesd voor oplopende inflatie, getuige de maandelijkse enquête van de Universiteit van Michigan. Daaruit bleek namelijk dat de eenjaars inflatieverwachting is gestegen van 4,3% in februari naar 5,0% deze maand. De inflatieverwachting voor de komende vijf jaar is opgelopen van 3,5% naar 4,1%, het hoogste niveau sinds 1993. Uit diezelfde enquête bleek ook dat het consumentenvertrouwen in de VS deze maand is gedaald van 64,7 naar 57 punten.

Amerikaanse invoertarieven zijn aanstaande

De haperende consumentenbestedingen en oplopende inflatieverwachtingen komen aan de vooravond van ‘Libaration Day’: aanstaande woensdag zal Trump invoertarieven en mogelijke andere handelsmaatregelen aankondigen die een gelijk speelveld moeten creëren voor de handel tussen de VS en zijn handelspartners. Verwacht wordt dat de maatregelen stevig zullen zijn en tot een stijging van de prijzen van vele verschillende producten zullen leiden.

Techaandelen leiden de weg omlaag

De reactie van beleggers op Wall Street laat zich raden: zij drukten in groten getale op de verkoopknop. De S&P 500-index daalde 2%, de Dow Jones-index leverde 1,7% in en de Nasdaq-index verloor 2,7%. De stemming onder technologieaandelen kreeg een extra knauw door de teleurstellende beursgang van Coreweave, een bedrijf dat servers aanbiedt voor AI-bedrijven. De koers opende met $39 onder de uitgiftekoers van $40, daalde vervolgens verder maar sloot uiteindelijk op $40. AI-gerelateerde bedrijven hadden een slechte dag. Chipmaker Nvidia, aandeelhouder van Coreweave, verloor 1,6%, Microsoft leverde 3% in, Meta daalde 4,3% en Alphabet dook 4,9% omlaag.

Vrees voor handelsoorlog drukt stemming op Europese beurzen

Op de Europese beurzen werd de stemming gedrukt door de vrees voor een escalatie van de handelsoorlog. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,8% lager en leverde afgelopen week 1,4% in. De index werd mede omlaag gedrukt door koersverliezen in de autosector, na Trump’s aankondiging van een 25% invoertarief op auto’s van buiten de VS op donderdag. Alle grote Europese beurzen sloten vrijdag in de rode cijfers, waarbij de Britse FTSE 100-index (-0,1%) het verlies nog het meest wist te beperken.

Beleggers vluchten naar veilige havens

Te midden van alle onzekerheid vluchtten beleggers naar veilige havens. Een van die havens is goud, waarvan de prijs voor een troy ounce steeg naar een nieuw record van $3.085. Dit kwartaal is de goudprijs al ruim 17% gestegen, de grootste stijging in een kwartaal sinds 1986. Beleggers zochten vrijdag ook hun heil in Amerikaanse staatsobligaties. De rente op een tienjarige staatslening daalde met 12 basispunten naar 4,25%. De Duitse tienjaarsrente bleef per saldo echter nagenoeg onveranderd op 2,73%. De euro steeg met 0,3% ten opzichte van de dollar naar $1,083.

Negatieve stemming op Aziatische beurzen

Ook op de Aziatische beurzen heerst vanmorgen een negatieve stemming in aanloop naar de aankondiging van de Amerikaanse invoertarieven. De Nikkei-index staat in Tokio op een verlies van bijna 4%, terwijl in Seoel de Kospi-index 2,9% daalt. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 1,8% lager en in Shanghai koerst de CSI 300-index op een verlies van 1%. De inkoopmanagersindex in de Chinese productiesector, gemeten door het National Bureau of Statistics (NBS), is in maart gestegen van 50,2 naar 50,5 punten. De index voor nieuwe orders is gestegen naar 51,8, het hoogste niveau in 12 maanden, en wijst op een verbetering van de binnenlandse vraag. De index van de dienstensector is aangetrokken naar 50,8 punten en de samengestelde index steeg van 51,1 naar 51,4 punten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De future op de S&P 500-index staat 0,7% in de min en die op de Nasdaq 100-index staat 1,1% lager.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit Duitsland en Itali

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.