Beurs vandaag

Autoaandelen onder druk ● vrees voor meer faillissementen ● beleggers VS zijn somber

|
Terug naar overzicht

We beginnen vanmorgen met mooi nieuws: ING heeft gisteravond twee Gouden Stieren gewonnen! We zijn winnaar in de categorie Beste Duurzame Fondsenaanbieder, een fraaie prijs die is toegekend door een vakjury. En we hebben gewonnen in de categorie Beste Beleggingsinstelling van 2024! Een publieksprijs die we gewonnen hebben mede dankzij jullie stem. We zijn hier natuurlijk supertrots op en willen de jury en jullie ontzettend bedanken voor jullie stem en vertrouwen!

Europese autoaandelen onder druk

Op de Europese beurzen reageerden beleggers gisteren negatief op de door president Trump aangekondigde importheffingen van 25% op auto's die niet in de VS zijn gemaakt. De koersen van Europese autofabrikanten en toeleveranciers, zoals Volkswagen (-1,5%), Stellantis (-4,2%) en Valeo (-7,8%), stonden onder druk. De aankondiging kan gezien worden als een schot voor de boeg. Op 2 april zal Trump nog meer heffingen aankondigen. Met uitzondering van de Italiaanse FTSE MIB-index (+0,1%) eindigden alle Europese aandelenbeurzen in de min. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,4% lager, de Duitse DAX-index verloor 0,7%. Met uitzondering van defensieve sectoren zoals nutsbedrijven (+0,8%), dagelijkse consumentengoederen (+0,2%) en energie (+0,1%), eindigden alle sectoren in de min. Vanaf het hoogtepunt op 3 maart is de Stoxx Europe 600-index nu 3% gedaald, maar de index staat dit jaar nog op een winst van bijna 8%. De DAX-index staat bijna 14% hoger, maar is ingehaald door de beurzen van Spanje (+15,8%) en Italië (+14,4%).

Risicopremies op bedrijfsobligaties lopen op

In de ‘risk-off’-beweging daalden de rentes op eurostaatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,77%. Risicopremies op bedrijfsobligaties liepen daarentegen juist iets op. De iTraxx X-over-index steeg met 8 basispunten naar 317 punten. Recent hebben we de weging van high-yield obligaties in de ING-beleggingsstrategieën verlaagd van neutraal naar onderwogen, ten gunste van staatsobligaties. Hiermee hebben we de portefeuilles nog iets defensiever gemaakt.

Vrees voor faillissementen neemt toe

De risicopremie op Amerikaanse high-yield obligaties steeg gisteren met 20 basispunten naar 363 punten. Beleggers prijzen een grotere kans op meer faillissementen in. Dat lijkt ons niet onterecht. Het beleid van Trump leidt tot meer onzekerheid, minder investeringen, een lager consumentenvertrouwen en aantrekkende inflatie. Daardoor zullen rentes naar verwachting langer hoog blijven. In zo'n scenario kunnen er inderdaad meer zwakke bedrijven omvallen. Hiervoor is een hogere risicopremie vereist op high yield en dus lagere koersen. Angst voor een escalerende handelsoorlog beheerste gisteren de stemming op Wall Street. De S&P 500-index sloot met een verlies van 0,3%, de Nasdaq leverde 0,5% in en de Dow Jones-index sloot 0,4% lager. Net als op de Europese beurzen, lagen de koersen van aandelen uit de auto-industrie onder druk. Met een plusje van 0,4% was Tesla een uitzondering. Maar dat aandeel wordt dan ook helemaal niet gewaardeerd als een autofabrikant.

Amerikaanse beleggers zijn somber gestemd

De S&P 500-index staat dit jaar op een verlies van ruim 3%. Vooralsnog is Trump bepaald geen vriend van beleggers. Het sentiment onder Amerikaanse particuliere beleggers is voor de vijfde week op rij 'bearish'. Meer dan 50% van de ondervraagde beleggers verwacht dalende aandelenkoersen. Het is de op één na langste reeks van negatief sentiment sinds het bestaan van de enquête van de American Association of Individual Investors in 1987. Vaak is een heel negatief sentiment onder beleggers juist een factor om positiever te worden over aandelen. Dat is nu (nog) niet het geval. De waardering van (Amerikaanse) aandelen is, ondanks de koersdaling, nog steeds hoog en de winstverwachtingen worden neerwaarts bijgesteld. Geen redenen om heel enthousiast van te worden. Overigens waren de wekelijkse uitkeringsaanvragen (224.000) in lijn met de verwachting van analisten. Deze wijzen niet op een sterke verzwakking van de arbeidsmarkt.

Negatieve stemming op Aziatische beurzen

We zien vanmorgen veel rood gekleurde koersen op de Aziatische beurzen. Angst voor een escalatie van de handelsoorlog drukt de stemming bij beleggers. Hoger dan verwachte Japanse inflatiecijfers (+2,9% tegenover +2,7% verwacht) vergroten bovendien de kans op een renteverhoging door de Bank of Japan. Desondanks staan de Japanse rentes vanmorgen lager in een ‘risk-off’-beweging, maar wordt de yen wel iets sterker op 150,6 tegenover de dollar. Een sterkere yen is ongunstig voor Japanse exportbedrijven. De Nikkei-index is 1,8% lager gesloten. In Hongkong staat de Hang Seng-index 0,6% lager, de Chinese CSI 300-index staat 0,4% in de min en in Seoel is de Kospi-index 1,9% lager gesloten. De beurs van Taiwan is 1,6% lager gesloten, op het laagste niveau sinds september vorig jaar.

Geen moment om risico te nemen

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen iets lager en wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. Ook de futures op de Europese aandelenindices wijzen op een lagere opening van de Europese aandelenbeurzen vanmorgen.

Dit is geen moment om grote risico's te nemen. Al sinds november vorig jaar hebben we stapsgewijs het risico in onze beleggingsstrategieën afgebouwd en zijn we neutraal gepositioneerd. We blijven gewoon belegd en wachten rustig onze kansen af. In de nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek bespreek ik met Stevan Zmiric de actuele beursontwikkelingen en onze visie: vooral rustig blijven.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje
  • Arbeidsmarktcijfers Duitsland
  • Vertrouwensindices eurozone
  • PCE-inflatiecijfers VS (Core PCE van 2,7% verwacht)
  • Vertrouwen en inflatieverwachtingen Universiteit van Michigan

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.