Angst voor handelsoorlog laait weer op ● autoaandelen onder druk ● beleggers draaien naar waardeaandelen
Trump deed het deze keer niet via een bericht op sociale media, maar middels een officiële aankondiging: per 3 april geldt er een importheffing van 25% op naar Amerika geïmporteerde auto's en onderdelen. Daarnaast waarschuwde hij voor meer importheffingen die op 2 april zullen worden aangekondigd. De Europese Unie (EU) houdt er rekening mee dat er vanaf dan voor ons blok tweecijferige heffingen zullen gelden.
Trump wil heffingen op auto-importen
Met het invoeren van wederkerige heffingen wil Trump een gelijk speelveld creëren. Daar valt wat voor te zeggen, want de VS heeft zo'n beetje de laagste importheffingen van alle grote economische blokken. Van de gisteren aangekondigde heffingen zullen vooral autofabrikanten zoals Volkswagen, Hyundai-Kia, Mercedes-Benz, BMW, maar ook de Amerikaanse bedrijven GM en Ford last krijgen. De koersen van deze aandelen noteerden gisteren al tijdens, maar ook nabeurs lager in afwachting van de tarieven. Je zou misschien denken dat Tesla hiervan zal profiteren, maar Musk liet gisteren al weten ook niet onbeschadigd uit de strijd te komen. De EU zal naar verwachting met tegenmaatregelen komen en zo escaleert de handelsoorlog verder. Voor de goede orde: een handelsoorlog kent geen winnaars.
Aziatische autoaandelen onder druk
Op de Aziatische beurzen staan de koersen van autofabrikanten vanmorgen onder druk. Toyota verliest in Tokio bijna 3%, Honda noteert 2,8% lager en Hyundai staat op de beurs in Seoel ruim 4% lager. Angst voor een verdere escalatie van de handelsoorlog drukt het sentiment op de wereldwijde aandelenbeurzen. De Nikkei-index noteert 0,6% lager, de Kospi-index verliest 1,4% en de beurs van Taiwan is 1,4% lager gesloten. De Chinese beurzen zijn vanmorgen de witte raaf. De Hang Seng-index koerst 0,4% hoger, de CSI 300-index plust 0,3%. De winsten van Chinese industriebedrijven zijn in februari met 0,3% gedaald ten opzichte van vorig jaar, wat de hoop op meer stimuleringsmaatregelen versterkt.
Trump stelt China lagere heffingen in het vooruitzicht
Trump stelt China lagere importheffingen in het vooruitzicht als het meewerkt aan de verkoop van TikTok aan een Amerikaanse partij. Dit soort chantagepraktijken, hij noemt het zelf 'the art of the deal', hebben we vaker gezien en gaan we vaker zien. In de gedachte van Trump zal de VS als winnaar uit de strijd komen. We zullen zien. Per saldo zal op korte termijn wereldwijd de inflatie toenemen en de groei verzwakken. Dat Trump nu voor 2 april lagere heffingen oppert, lijkt een signaal dat hij ook begrijpt dat de VS pijn gaat lijden door zijn beleid en thuis ook geen vrienden maakt.
AI-aandelen opnieuw onder druk
De vrees voor een escalerende handelsoorlog drukte gisteren de stemming op Wall Street na een paar goede dagen. De S&P 500-index verloor 1,1% en de Nasdaq leverde ruim 2% in, mede door een koersdaling van 5,7% van zwaargewicht Nvidia. Twijfels over de groei van de investeringen in artificiële intelligentie (AI) drukten gisteren de koersen van AI-gerelateerde aandelen omlaag. Wij verwachten dat de investeringen in AI wel zullen blijven groeien, maar ook dat die groei zal afvlakken. De grote vraag is waar de winsten van AI zullen neerdalen. Dat zal zeker niet alleen bij de chipfabrikanten zijn. Vergelijkingen met de tech- en telecomaandelen aan het begin van deze eeuw worden vaak gemaakt. Telecomaandelen zijn niet de grote winnaars geworden van het mobiele tijdperk. Softwareontwikkelaars en een enkele producent van mobieltjes (Apple) wel.
Beleggers draaien naar waardeaandelen
De Dow Jones Industrial-index sloot slechts 0,3% lager. Beleggers ruilen hun groeiaandelen al een tijdje in voor waardeaandelen, precies zoals wij dat de afgelopen maanden ook hebben gedaan. Aandelen uit de sectoren IT (-2,5%), communicatiediensten (-2%) en duurzame consumentengoederen (-1,7%) eindigden onderaan op de beurs in New York. Aandelen uit de sectoren dagelijkse consumentengoederen (+1,4%), nutsbedrijven (+0,7%) en energie (+0,6%) eindigden bovenaan. De S&P 500-index is op weg naar het eerste kwartaalverlies sinds het derde kwartaal van 2023. De dollar werd gisteren 0,5% sterker tegenover de euro op $1,076 en de Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,35%. Geen ‘risk-off’-beweging dus, maar puur sectorrotatie.
In een nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek bespreek ik met Stevan Zmiric de actuele beursontwikkelingen en onze visie: vooral rustig blijven.
Britse beurs is witte raaf in Europa
De inflatie in het Verenigd Koninkrijk kwam in februari iets lager uit dan verwacht (+2,8% tegenover +3% verwacht, jaar op jaar). Dat leidde tot lagere rentes op Britse staatsobligaties en een hogere kans op een renteverlaging door de Bank of England in mei. Het Britse pond verzwakte hierop iets, wat een positief effect had op de FTSE 100-index, die 0,3% hoger sloot. Dat was de witte raaf op de Europese beurzen, die verder allemaal lager sloten. De angst voor een handelsoorlog en de aankondiging van hogere importheffingen door Trump beheersten de stemming. De Stoxx Europe 600-index leverde 0,7% in, maar staat dit jaar nog steeds op een fraaie winst van 8,1%. Van de outperformance ten opzichte van de S&P 500-index (in euro) is de afgelopen dagen wel wat ingeleverd, mede door een wat sterkere dollar. Ik zie weinig aanleiding om een verdere outperformance van Europese aandelen te verwachten. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,80%.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen iets hoger en wijzen op een licht herstel van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices noteren rond de 0,8% lager en wijzen op een lagere opening van de Europese aandelenbeurzen. Vooral de koersen van autofabrikanten en toeleveranciers zullen onder druk staan na Trump’s aankondiging van auto-importheffingen.
Agenda van vandaag
- Uitkeringsaanvragen VS (225.000 verwacht)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.