Beurs vandaag

Herstelrally op Wall Street ● recessiescenario VS van tafel ● winstnemingen in China en Europa

|
Terug naar overzicht

Zou Trump geschrokken zijn van de waardeontwikkeling van zijn eigen beleggingsportefeuille? Of heeft iemand binnen zijn kabinet hem erop gewezen dat een handelsoorlog schadelijk is voor de Amerikaanse economie? We zullen het nooit weten. Feit is dat Trump op 2 april, 'Liberation Day', mogelijk minder hoge importheffingen en uitzonderingen bekend zal maken.

Hoop op minder hoge importtarieven

Dat waren de berichten die we gisteren over de nieuwsschermen zagen rollen, al weten we ook dat er een groot verschil zit tussen wat Trump roept en doet. De onzekerheid over het beleid van Trump 2.0 blijft groot. Dat neemt niet weg dat hoop op een afzwakking van importheffingen en beter dan verwachte Amerikaanse inkoopmanagersindices gisteren leidde tot een positieve beursdag op Wall Street. Daar kom ik zo op terug.

Europese inkoopmanagersindex laat gemengd beeld zien

Eerst naar Europa. De inkoopmanagersindex van de eurozone is deze maand gestegen van 50,2 naar 50,4 punten. Dat is minder dan de stijging naar 50,7 punten waar analisten op rekenden. De deelindex van de dienstensector is onverwacht gedaald, van 50,6 naar 50,4 punten (51,1 verwacht), die van de productiesector is iets sterker gestegen dan verwacht (van 47,6 naar 48,7 punten, 48,2 verwacht). Dit laatste betekent dat de productiesector nog steeds krimpt, maar minder dan verwacht. Al met al geen reden om de vlag te hijsen. Het grootste deel van de economie, de dienstensector, verzwakt immers en wijst op stagnatie.

Beleggers nemen winst op Europese aandelen

Na de opvallend sterke rally sinds begin dit jaar, werd er gisteren wat winst genomen op de Europese aandelenbeurzen. Een dreiging van Amerikaanse importheffingen hangt nog steeds boven de markt en het zal nog even duren voordat de fiscale stimuleringsmaatregelen uit Brussel en Berlijn effect hebben op de economie. Er is in sommige gevallen behoorlijk op de muziek vooruitgelopen. Zo gaat dat bij beleggers.

Vrijwel alle Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in het rood. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,1% lager. Beleggers wachten in spanning af op waar Trump op 2 april mee komt. De Duitse tienjaarsrente sloot vrijwel onveranderd op 2,77%. Zoals eerder gezegd zien we hier weinig opwaartse ruimte. De euro werd 0,3% zwakker op 1,079 tegenover de dollar, net op het moment dat 'iedereen' de dollar zag verzwakken naar 1,10 tot 1,20. Niets is zo onvoorspelbaar als de beweging van een munt.

Recessiescenario van tafel, rente en dollar stijgen

Hoop op minder economische schade, plus een beetje na-ijl effect van de grote expiratie van vrijdag en onverwacht sterke stijging van de inkoopmanagersindex (volgens S&P Global), was gisteren brandstof voor een herstelrally van (tech)aandelen op Wall Street. De composite inkoopmanagersindex is deze maand gestegen van 51,6 naar 53,5 punten, veel sterker dan de verwachte 50,9 punten. De deelindex van de dienstensector, veruit de grootste en belangrijkste, is gestegen van 51 naar 54,3 punten (51 verwacht). Gooi die recessiescenario's maar in de prullenbak. De deelindex van de productiesector is gedaald van 52,7 naar 49,8 punten (51,7 verwacht), wat een bevestiging is van de gedachte dat veel productiebedrijven last krijgen van hogere kosten en hun vooruitzichten zijn gedaald naar het laagste niveau sinds 2022. En ondanks de hoge stand van de index van de dienstensector is de deelindex van de vooruitzichten ook daar gezakt naar het op één na laagste niveau sinds 2022. Bij zowel de productie- als de dienstensector zijn inkoopmanagers bevreesd voor hogere prijzen/kosten, inflatie dus. Niet zo vreemd dus dat rentes in reactie omhoog vlogen.

De tweejaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,03% nu de kans op een snelle renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) lijkt verkeken. De tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,33%. De hogere rentes verklaren ook de sterkere dollar. Hoewel de groei van de Amerikaanse economie op dit moment nog wel prima lijkt, neigt de aantrekkende inflatie(verwachting) naar een stagflatiescenario. Niet heel gunstig dus.

Techaandelen laten een herstelrally zien

Hoop op minder/lagere importheffingen trok koopjesjagers naar de beurzen in New York. De S&P 500-index herstelde 1,8%, de Nasdaq steeg met 2,3% en de Dow pluste 1,4%. De Magnificent 7-index werd 3,5% omhoog gestuwd, mede door de bijna 12% koerswinst voor het aandeel Tesla. Opvallend, omdat het meeste nieuws rond het bedrijf toch echt niet positief is… Een rondje short-covering lijkt de belangrijkste reden voor het koersherstel gisteren. Houd rekening met aanhoudende hoge volatiliteit op de financiële markten. Leuk voor daghandelaren, voor beleggers is het vooral zaak om je niet te laten misleiden en rustig te blijven.

Winstnemingen op Chinese techaandelen

Dat is blijkbaar lastig voor Chinese beleggers, die vanmorgen winst nemen op Chinese techaandelen. De Hang Seng tech-index noteert 3,5% lager, de sterkste daling in drie weken tijd. Koersen van onder andere Alibaba (-3,3%) en Xiaomi (-5,6%) staan onder druk door winstnemingen na een imposante rally in de voorgaande weken. Chinese beleggers zijn blijkbaar angstiger voor mogelijke importheffingen dan Amerikaanse. De CSI 300-index noteert op het moment van schrijven vrijwel onveranderd, de Hang Seng-index verliest ruim 2%. De Nikkei-index staat in Tokio op een winst van 0,5%, de Koreaanse Kospi-index is 0,6% lager gesloten en de beurs van Taiwan boekt vanmorgen een winst van 0,7% in het kielzog van de koerswinsten op Wall Street gisteravond.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,2% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,3% lagere opening van de Europese aandelenbeurzen om 9 uur.

Agenda van vandaag

  • De Ifo-vertrouwensindex van Duitse ondernemers
  • Huizenmarktcijfers
  • De consumentenvertrouwensindex van de Conference Board

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.