Escalatie handelsoorlog dreigt ● macrocijfers: economie VS houdt zich goed ● Chinese techaandelen onderuit
Geen verrassingen van de Bank of England en de Zwitserse centrale bank gisteren. De eerste hield de beleidsrente ongewijzigd op 4,5%, de tweede verlaagde de rente met een kwartje naar 0,25%, het laagste niveau sinds 2022, om de Zwitserse franc te verzwakken. Beide centrale banken nemen nu een afwachtende houding aan, wat ook bij andere centrale banken te zien is.
De handelsoorlog dreigt te escaleren
Beleidsmakers zijn bevreesd voor de volgende stappen van Trump. Die belooft dat 2 april aanstaande 'Liberation Day' zal worden voor de VS. Daarmee doelt Trump op de aankondiging van (een reeks van?) nieuwe importheffingen. Daar zal dan weer door de betreffende landen op worden gereageerd met tegenmaatregelen. En zo zitten we 'gevangen' in een beweging van hogere prijzen voor goederen, die inflatieverhogend werken en de economische groei vertragen.
Macrocijfers wijzen (nog) niet op problemen in de VS
Van de verwachte groeivertraging zagen we gisteren overigens nog weinig terug in de Amerikaanse macrocijfers die gisteren werden gepubliceerd. Het aantal wekelijkse ww-aanvragen schommelt nog steeds rond de 220.000, in lijn met de verwachting van analisten. Het aantal doorlopende aanvragen loopt slechts licht op en wijst niet op een sterke verzwakking van de arbeidsmarkt. Voor de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) dus nog een reden om de geldkraan niet verder open te draaien, zoals ze woensdag al aangaf. Verder is de Philadelphia Business Outlook Index deze maand gedaald van 18,1 naar 12,5 punten. Een minder sterke daling dan naar de 9 punten die analisten hadden verwacht. De huizenverkopen zijn in februari onverwacht sterk aangetrokken, met 4,2% (-3,2% verwacht). Toch zijn beleggers er niet gerust op en verwachten dat de Amerikaanse economie zal verzwakken, precies zoals de Fed een dag eerder al aangaf, en in lijn met onze verwachting. Het beleid van Trump veroorzaakt zoveel onzekerheid dat zowel consumenten als ondernemers voorlopig de hand op de knip houden. Ik geef ze geen ongelijk.
Amerikaanse indices sluiten in mineur
Het aandeel van pakketjesbezorger FedEx daalde gisteren met 0,5% na een winstwaarschuwing. Datzelfde gebeurde bij het aandeel van Nike (-1,6%), dat waarschuwde voor hogere kosten en lagere verkopen als gevolg van geopolitieke onzekerheid. Trump riep de Fed op om de beleidsrente te verlagen om de economie te steunen. Dat zal naar verwachting pas gebeuren nadat de groei écht is afgezwakt, te laat dus. Op Wall Street werd er gisteren wat winst genomen na het verrassend positieve slot van woensdagavond in reactie op het rentebesluit van de Fed. De S&P 500-index sloot 0,2% lager, de Nasdaq verloor 0,3% en de Dow Jones Industrial Index eindigde vrijwel onveranderd. Rentes kwamen niet van hun plaats. De tienjaarsrente sloot 1 basispuntje lager op 4,24%. De dollar sloot vrijwel onveranderd op 1,085 tegenover de euro.
Beleggers nemen winst op defensieaandelen
Eerder op de dag sloten de Europese aandelenbeurzen in de min. Na een flinke rally sinds begin dit jaar door hoop op een soort van 'vrede' in Oekraïne en de aankondiging van stimuleringsprogramma's, werd er gisteren wat winst genomen. Defensieaandelen, zoals Rheinmetall en Dassault Aviation, werden een paar procent lager gezet. Ook die aandelen zijn soms onderhevig aan de zwaartekracht. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,4% lager onder druk van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (-1,5%). Defensieve aandelensectoren zoals nutsbedrijven (+0,8%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,8%) waren wel gevraagd.
De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispuntjes naar 2,78%. Na een paar roerige dagen/weken lijkt de rust op de Europese obligatiemarkt enigszins teruggekeerd. Eens kijken hoe lang dat duurt.
Chinese indices onder druk
Vanmorgen zien we in aanloop naar belangrijke kwartaalcijfers vooral winstnemingen op de beurs in Hongkong. Daar noteert de Hang Seng-index op het moment van schrijven ruim 2% lager. Techaandelen dalen gemiddeld zelfs meer dan 3%, nadat deze gisteren ook al 3,4% onderuit gingen. Het kan verkeren. Angst voor escalatie van de handelsoorlog en hoogtevrees overtuigt beleggers om op de 'uitbetalen knop' te drukken. Op de andere Aziatische beurzen zijn de uitslagen vanmorgen minder groot. De CSI 300-index verliest wel 1,5%, maar de Japanse Nikkei-index is slechts 0,1% lager gesloten. Japanse inflatiecijfers van februari waren iets hoger dan verwacht. Desondanks noteert de yen vanmorgen iets zwakker op 149,5 tegenover de dollar. De Kospi-index is 0,2% hoger gesloten terwijl de beurs van Taiwan 0,7% is gedaald.
De futures (termijncontracten) op Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,1% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Met een grote optie- en future-expiratie (derde vrijdag van de maand) zou het wel eens een volatiele handelsdag kunnen worden. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,5%-lagere opening van de Europese aandelenbeurzen. Vooral de DAX-index lijkt me kwetsbaar voor winstnemingen na de sterke rally sinds begin dit jaar.
Voor ons commentaar op de actuele beursontwikkelingen en onze visie lees je een hagelnieuwe Blik op de beurs.
Agenda van vandaag
- Huizenprijscijfers uit Nederland
- Consumentenvertrouwensindex van de eurozone
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.