Beurs vandaag

Duitsland laat ‘schuldenrem’ los ● beurzen wereldwijd onderuit ● beleggers vrezen stagflatie in de VS

|
Terug naar overzicht

Nieuwsdienst Bloomberg kwam gisteravond met meerdere interessante meldingen. Zo hebben de Duitse coalitiepartijen CDU/CSU en SPD gisteravond een akkoord bereikt over ingrijpende hervormingen van de Duitse begrotingsregels. De twee partijen willen een investeringsfonds van 500 miljard euro oprichten en de beruchte 'Schuldenbremse' afschaffen. Dit zou extra investeringen voor defensie en infrastructuur mogelijk moeten maken. Goed nieuws dus, waarop de euro gisteravond nog wat sterker werd tegenover de dollar en vanmorgen 1,064 noteert, bijna 1% sterker dan het slot van gisteren.

Er gaat flink meer geïnvesteerd worden in Europa

Duitsland durft weer groot te denken, aldus mijn collega Carsten Brzeski. Of deze voorstellen door de 'oude’ Bondsdag komen, nog voordat de nieuwe regering van kracht wordt, is echter nog niet zeker. Wat wel duidelijk is, is dat het kwartje in Europa gevallen is. Er zal meer moeten worden geïnvesteerd om onze groei te bevorderen en we kunnen voor defensie niet blijven leunen op de VS. Dat onze schulden zullen toenemen en kapitaalmarktrentes naar verwachting langer hoog zullen blijven of verder oplopen, moeten we dan maar voor lief nemen.

De angst regeerde op beurzen wereldwijd

De stemming op de Europese beurzen werd eerder op de dag beheerst door angst voor een handelsoorlog met de VS na de bevestiging van de hogere importheffingen voor Canada, Mexico en China. Het kan nooit lang meer duren voordat Trump ook heffingen zal aankondigen op goederen uit Europa. De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren 2,1% lager in een ‘risk off’-beweging, de sterkste daling in zeven maanden. Met uitzondering van aandelen uit de sectoren nutsbedrijven (+0,1%) en dagelijkse consumentengoederen (+1,1%), die als defensief worden bestempeld, eindigden alle sectoren gisteren in de min. IT-aandelen (-4,4%) droegen gisteren de rode lantaarn. De DAX-index corrigeerde op de beurs in Frankfurt met 3,5% na de sterke rally sinds begin dit jaar. Dat optimisme lijkt me wat overdreven gelet op de geopolitieke spanningen, de veelbelovende woorden maar nog weinig daden in Duitsland en Europa. Auto-onderdelenleverancier Continental (-11,8%) bevestigde dit beeld bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf ziet dit jaar weinig verbetering.

Vooral aandelen autobedrijven onderuit

De deelindex van Europese auto's daalde met ruim 5% door de zorgen over de Amerikaanse importheffingen. Een aantal defensieaandelen, waaronder het Franse Thales (+2,5%), wisten nog wel hoger te sluiten met oog op het plan van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, om een fonds van €150 miljard aan leningen beschikbaar te stellen vanuit Brussel dat gebruikt kan worden voor defensie-investeringen. Op de Amsterdamse beurs trokken de semi's de AEX-index omlaag, die 1,8% lager sloot. Naast alle geopolitieke berichtgeving waren er gisteren weinig richtinggevende macrocijfers. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,50%.

Onvoorspelbaarheid van Trump zorgt voor volatiliteit

In onze ING Beleggingsvisie 2025 waarschuwden we al voor toenemende volatiliteit op de financiële markten als gevolg van de onvoorspelbare handelingen van president Trump. Na nog geen twee maanden in het Witte Huis heeft hij al heel wat buitenlandse leiders op de kast gejaagd. Ondertussen geeft de Amerikaanse economie al langere tijd signalen die wijzen op een groeivertraging. Dalend consumentenvertrouwen en lagere consumentenuitgaven, uit angst voor de gevolgen van Trump's 'Make America Great Again'-beleid, lijken er aardig in te hakken. Gisteren waarschuwden winkelbedrijven Target (-3%) en Best Buy (-13,4%) nog voor lagere verkopen als gevolg van de hogere prijzen die consumenten verwachten door de aangekondigde importheffingen.

Een handelsoorlog kent geen winnaars

De S&P 500-index sloot gisteren na een volatiele handelsdag 1,2% lager op het laagste niveau sinds de verkiezingen van begin november en staat dit jaar 1,8% in de min. Ik herhaal het nog maar een keer: een handelsoorlog kent geen winnaars en is ook negatief voor de groei van de Amerikaanse economie. De angst dat importheffingen leiden tot stagflatie is niet onterecht en heeft ons de afgelopen maanden al wat voorzichtiger gemaakt. Sinds eind vorig jaar hebben we wat risico van tafel gehaald door het verlagen van het gewicht van aandelen naar obligaties, het verlagen van de weging van Amerikaanse aandelen naar Europese en recent het verlagen van IT-aandelen naar financiële waarden. Naar onze mening is een voorzichtige positionering op dit moment het best passend. De Nasdaq composite-index sloot gisteren na een wilde rit uiteindelijk 0,35% lager, de Dow sloot 1,6% in de min.

Amerikaanse rentes lopen weer op

Na een dieptepunt vlak na de opening herstelden de koersen gisteravond op Wall Street enigszins nadat de Amerikaanse minister van handel, Howard Lutnick, hintte op het aanpassen van de importheffingen voor Canada en Mexico. Dit zwalkende beleid van Trump is voor niemand goed en leidt vooral tot onzekerheid, wat weer leidt tot uitstelgedrag bij consumenten en bedrijven. Niet vreemd dus dat de VIX-index, de angstgraadmeter van de S&P 500-index, gisteren met ruim 3% steeg naar 23,5 punten. Dat is nog ver onder het niveau waarvan je kunt spreken over paniek.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen gisteren op, ondanks de toenemende onzekerheid bij beleggers. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,24%. Van een 'vlucht naar veilige havens' was dus geen sprake. Dat de MOVE-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, gisteren met 3% steeg naar bijna 109 punten maakt me er niet gerust op dat de correctie op Wall Street al voorbij is.

Trump kondigt einde ‘Chips Act’ aan

In zijn speech gisteren voor het Amerikaanse congres waarin hij zijn beleid van importheffingen verdedigde, kondigde Trump ook nog even aan om de 'Chips Act' te stoppen. Het subsidieprogramma van $52 miljard, ingesteld door voorganger Biden, komt hiermee ten einde. Geen goed nieuws voor chipbedrijven. Beter nieuws kwam er uit China waar op het Nationaal Partij Congres is vastgehouden aan de 5% groeidoelstelling van de Chinese economie. Om dat te bereiken zullen er meer stimuleringsprogramma's moeten worden aangekondigd. Met het optrekken van het begrotingstekort van 3% naar 4%, het hoogste in dertig jaar, moet dat mogelijk zijn.

Chinese beleggers reageren vanmorgen in ieder geval enthousiast. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 2,5% hoger, de CSI 300-index plust 0,5% gesteund door een hogere inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin. Die is vorige maand gestegen van 51,1 naar 51,5 punten (composite index) en wijst op aantrekkende groei. Ook op de andere Aziatische beurzen zie ik overwegend groene cijfers oplichten. De Nikkei-index noteert 0,2% hoger, de Kospi-index plust 1,1% en de beurs van Taiwan is 1,2% hoger gesloten.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,7% hoger en wijzen op een voorzichtig herstel van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 1% tot 2% hogere opening na de verliezen van gisteren en de positieve ontvangst van de plannen uit Duitsland. Zoals gezegd is het nog niet zeker of al die plannen door zullen gaan. Houd dan ook rekening met hoge volatiliteit op de financiële markten en laat je niet (mis)leiden door emoties.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inkoopmanagersindices van de VS, het VK, een reeks eurolanden en de eurozone als geheel
  • Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP
  • Cijfers over de orders voor duurzame goederen in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.