Beurs vandaag

Goede start kwartaalcijferseizoen ● Stoxx Europe 600 wint dit jaar 2,5% ● Apple (-4%) verkoopt minder iPhones

|
Terug naar overzicht

Tot nu toe valt de start van het kwartaalcijferseizoen helemaal niet tegen. Gisteren publiceerden onder andere chipmaker TSMC en het Zwitserse luxebedrijf Richemont (+16,3%) beter dan verwachte cijfers.

Luxebedrijven maken een sterke inhaalslag

De maker van onder andere Cartier-horloges presenteerde uitstekende cijfers, wat leidde tot opluchting en enthousiasme bij beleggers in sectorgenoten zoals het grote Franse LVMH (+9,1%) en Christian Dior (+8,6%). Vooral de verkopen van luxe spullen in de VS en Europa zijn in het laatste kwartaal van 2024 aangetrokken. Na een lange periode van underperformance van de luxebedrijven zijn ze bezig aan een sterke inhaalslag. We verwachten dat dit nog wel even aan kan houden, aangezien er wel erg veel slecht nieuws was ingeprijsd en het sentiment rondom de sector beroerd was. Het positieve nieuws van TSMC, dat onder andere hogere investeringen in chipmachines aankondigde, stuwde de koersen van Europese chipbedrijven zoals ASML (+4,6%), ASMI (+4,1%) en BE Semiconductor. De hype rond AI is nog niet voorbij, maar de verwachtingen zijn ook hooggespannen. TSMC wist die verwachtingen te overtreffen, nu de anderen nog.

Bijna alle Europese indices in de plus

Met uitzondering van de Spaanse IBEX 35-index (-0,5%) eindigden alle grote Europese aandelenbeurzen in de plus. De Franse CAC 40-index herstelde 2,1% onder aanvoering van LVMH na een zeer teleurstellend 2024. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 1% en staat dit jaar op een winst van 2,5%. Op de obligatiemarkt daalden rentes iets. De Duitse tienjaarsrente daalde met 1 basispunt naar 2,55%, al verwachten we niet dat de beweging omhoog nu is gekeerd. In de eerste aflevering van 2025 bespreek ik met Stevan in de podcast Blik op de beursweek #75 de beursontwikkelingen in de eerste twee weken van het jaar.

Amerikaanse consument laat geld rollen

Amerikaanse consumenten hebben in de laatste maand van 2024 meer uitgegeven dan in november, maar de groei van de winkelverkopen was minder groot dan verwacht (+0,4% tegenover +0,6% verwacht). Hierbij moet worden opgemerkt dat de groei in november met 0,1% is bijgesteld, van +0,7% naar +0,8%. Verder wijst de stijging van goederen uit de zogenaamde 'control group', die wordt gebruikt voor de berekening van de zo belangrijke PCE-inflatiecijfers, met +0,7% (+0,4% verwacht) op een aantrekkende onderliggende inflatie. Desondanks daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 4 basispunten naar 4,61% in reactie op hoger dan verwachte eerste WW-aanvragen (217.000 tegenover 210.000 verwacht), wat wijst op een licht afkoelende arbeidsmarkt.

Stijgt de Amerikaanse kapitaalmarktrente naar 6%?

Ondertussen is er een soort van 'wedstrijd' ontstaan tussen zakenbanken wie de hoogste renteverwachting durft af te geven. Vandaag is het de Japanse Nomura-bank die verwacht dat de Amerikaanse tienjaarsrente dit jaar mogelijk naar 6% kan stijgen. Onze economen houden rekening met een stijging naar 5,5%, ook al behoorlijk fors en zal een weerslag hebben op de economie en waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën.

Apple (-4%) rapporteert minder iPhone-verkopen

Na de rally van woensdag deden beleggers op Wall Street gisteren even een stapje terug. Prima kwartaalcijfers van onder andere Bank of America (-1%) en Morgan Stanley (+4%) werden gemengd ontvangen. De S&P 500-index sloot 0,2% lager, de Nasdaq verloor 0,9%. Apple (-4%) was een opvallende daler op berichten over tegenvallende verkopen van nieuwe iPhones. Nvidia daalde 2% ondanks de positieve berichten van TSMC. Er zit ook al behoorlijk veel goed nieuws ingeprijsd in de Amerikaanse techaandelen, waardoor de kans op positieve verrassingen niet heel groot lijkt. De Dow sloot 0,16% lager, de Russell 2000-index steeg 0,15%. Opvallend was verder dat de gelijkgewogen S&P 500-index 0,8% steeg, wat erop wijst dat er onderliggend dus ook aandelen stegen. Het zijn echter vooral de zwaargewichten uit de Magnificent 7 die in de S&P 500-index overheersen. Die sterke concentratie is wel een risico na de enorme performance in de afgelopen twee jaar.

De lat ligt dit kwartaalseizoen erg hoog. De aandelenkoers van bedrijven die tot nu toe cijfers hebben gepresenteerd die beter waren dan verwacht, werden beloond met een gemiddelde koerswinst van slechts 0,1%. Bedrijven die niet aan de verwachting van analisten voldeden, werden afgestraft met een koersdaling van gemiddeld 5,7%. Dat is volgens nieuwsdienst Bloomberg de slechtste verhouding sinds 2019, het begin van de meting.

Chinese economie groeit harder dan gedacht

Goed nieuws vanmorgen uit China! De groei in het vierde kwartaal is uitgekomen op 5,4% (kwartaal op kwartaal). Dat is hoger dan de verwachte +5,0%. De groei werd vooral gedreven door een stijging van de export, maar ook de groei van de industriële productie en de consumentenbestedingen was beter dan verwacht. Investeringen in vastgoed vielen echter verder terug dan verwacht. Dat is op zich niet zo heel erg, zolang de consumentenbestedingen maar aantrekken. De Chinese export zal het mogelijk lastiger krijgen met de dreiging van hogere Amerikaanse importheffingen. Beleggers reageren vanmorgen redelijk lauw op de cijfers. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,3% hoger, de CSI 300-index plust ook 0,3%. De Nikkei-index is 0,3% lager gesloten en de Kospi-index is in Seoel is 0,2% lager gesloten. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen die de markten richting geven. De beurs van Taiwan is slechts 0,5% hoger gesloten ondanks de 4% koerswinst van TSMC.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen ook op een licht hogere opening.

Agenda van vandaag

  • Winkelverkoopcijfers uit het VK
  • Definitieve inflatiecijfers van de eurozone voor de maand december
  • Amerikaanse huizenmarktcijfers
  • Cijfers over de industriële productie in de VS in december
  • Kwartaalcijfers van Regions Financial, Citizens Financial, SLB en State Street

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.