Beleggers ervaren onzekerheid ● oplopende rente zorgt voor volatiliteit ● producentenprijsinflatie in de VS valt met 3,3% mee
Hoe gaat het beleid van Trump er precies uitzien? Niemand die het weet, en volgens mij Trump zelf ook niet. Het bericht dat hij de voorgestelde importheffingen in stapjes zal gaan invoeren, leidde gisterochtend tot voorzichtig optimisme op de Chinese beurzen, wat later een vervolg kreeg op de Europese beurzen.
Hogere inflatiedruk verwacht in de VS
Het voorzichtige enthousiasme sijpelde in de loop van de handelsdag echter wel weer wat weg. Of je nu in één keer een 'hoge boete' uitdeelt of je hem in delen mag betalen; het blijft een tegenvaller voor de landen die te maken zullen krijgen met de hogere Amerikaanse importheffingen. Of met de geleidelijke verhoging de inflatiedruk in de VS wat minder hoog zal uitvallen, valt ook te betwijfelen. Er heerst dus veel onzekerheid over wat we als belegger kunnen verwachten. Wij voelen ons bij de gemiddeld hoge waardering van aandelen en oplopende kapitaalmarktrentes dan ook comfortabel met een neutrale weging van aandelen en obligaties in de ING beleggingsstrategieën.
Europese banken noteerden in de plus
Na een tussentijdse winst van 0,6% sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren met een verlies van 0,1%. In de aanloop van het kwartaalcijferseizoen, met de officieuze start vandaag van een aantal Amerikaanse banken, eindigden Europese bankenaandelen (+0,9%) gisteren in de plus. Ook vastgoedaandelen (+0,9%) wisten ondanks de hogere rentes te herstellen. Aandelen uit de sector gezondheidszorg (-1,35%) stonden onder druk door een negatieve update van het Amerikaanse Eli Lilly & Co. (-6,6%) en trokken Europese sectorgenoten, waaronder het Deense Novo Nordisk (-3,4%) en zwaargewicht in de Europese aandelenindices, mee omlaag. Olieaandelen (-0,9%) leverden een deel van de koerswinst in die ze in de afgelopen weken hadden opgebouwd door de lagere olieprijs (-1,3%) en een zwakke vooruitblik op de vierdekwartaalcijfers door het Britse BP (-2,5%). De koersen van een aantal Europese autofabrikanten herstelden iets in de hoop dat het met de extra importheffingen van Trump misschien wel mee zal vallen. De ervaring leert dat hoop vaak slechts uitgestelde teleurstelling is.
Rentes op eurostaatsobligaties vervolgden gisteren de weg omhoog en die beweging lijkt maar moeilijk te keren. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,65%, het hoogste niveau sinds juni. En dat terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) sinds juni de beleidsrente met 100 basispunten heeft verlaagd. Sinds 2 december is de tienjaarsrente met meer dan 60 basispunten gestegen. Zo'n snelle rentebeweging is niet goed, zeker niet voor obligatiebeleggers, en zal naar onze verwachting leiden tot hogere volatiliteit op de financiële markten.
Amerikaanse producentenprijsinflatiecijfers lager dan verwacht
De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren slechts 1 basispuntje naar 4,79%. De opgaande beweging werd geremd door lager dan verwachte Amerikaanse producentenprijsinflatiecijfers van december. Deze zijn met 0,2% gestegen op maandbasis en 3,3% op jaarbasis. Hier werd een stijging van respectievelijk 0,4% en 3,5% verwacht. Dit neemt niet weg dat de producentenprijsinflatie op jaarbasis verder is gestegen (die was 3,0%) en de druk op de consumentenprijsinflatie (CPI) ook zal toenemen. Daar zullen we vandaag achter komen als de CPI-cijfers worden bekendgemaakt.
MKB-bedrijven hebben blijkbaar erg veel vertrouwen in de plannen van Trump. De MKB-vertrouwensindex, uitgedrukt in de NFIB-index, is vorige maand verder gestegen, van 101,7 naar 105,1 punten. Dat is veel hoger dan de verwachte 102,1 punten en het hoogste niveau sinds oktober 2018. Nu maar hopen dat dit grote optimisme niet zal omslaan in teleurstelling. De lat voor Trump ligt bij MKB'ers heel erg hoog.
Waardeaandelen winnen wat terrein terug van groeiaandelen
In afwachting van de CPI-cijfers en de start van het kwartaalcijferseizoen, sloot de S&P 500-index na een volatiele handelsdag met een kleine winst van 0,1% onder aanvoering van nutsbedrijven (+1,3%). Aandelen uit de sectoren communicatiediensten (-1%) en gezondheidszorg (-0,9%) eindigden onderaan. De Nasdaq sloot 0,2% in de min, de Dow pluste 0,5%. Waardeaandelen lijken wat terrein terug te winnen op groeiaandelen bij de hoge(re) kapitaalmarktrentes. De Nasdaq noteert inmiddels 5,6% onder de top van 16 december. De tienjaarsrente is sindsdien met bijna 40 basispunten gestegen. Als de kapitaalmarktrente verder stijgt, wat onze verwachting is, zullen de winstgroeiverwachtingen van Amerikaanse (tech-)aandelen opwaarts moeten worden bijgesteld om de huidige hoge waarderingen te rechtvaardigen. Als dat niet gebeurt, zullen rentes moeten dalen om verdere koersdaling te voorkomen. Je merkt dat we iets voorzichtiger beginnen te worden over de waardering van Amerikaanse aandelen.
Na een lang weekend zijn de Japanse beurzen vanmorgen lager gesloten. De Japanse 40-jaarsrente is opgelopen naar het hoogste niveau sinds 2007. Verwacht wordt dat de Bank of Japan de beleidsrente volgende week zal verhogen. Dat is niet goed voor het sentiment. De Nikkei-index verliest 1,8%.
Aziatische beurzen maken pas op de plaats
Uitkijkend naar richtinggevende macrocijfers, waaronder de Amerikaanse CPI-cijfers van vanmiddag, en de start van het kwartaalcijferseizoen, maken beleggers in Azië vanmorgen een pas op de plaats. De beursomzetten zijn zo'n 20% lager dan het gemiddelde over de afgelopen 30 dagen. De Nikkei-index is 0,1% lager gesloten, de Hang Seng-index plust 0,2% en de CSI 300-index koerst 0,8% lager. De Koreaanse Kospi-index is zo goed als onveranderd gesloten en de beurs van Taiwan is 1,2% lager gesloten. Een bericht dat er door Amerika strengere beperkingen worden opgelegd aan TSMC (-2,3%) wat betreft de levering van chips aan China, weegt op de koers van het aandeel. Voor tech- en vooral AI-gerelateerde aandelen ligt de lat voor wat betreft de winst- en toekomstverwachtingen bijzonder hoog. Gezien de hoge waarderingen is er geen millimeter ruimte voor tegenvallers.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen op een iets hogere opening bij het luiden van de bel om 9 uur.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers uit het VK
- Definitieve inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje
- Amerikaanse CPI-cijfers van december
- Kwartaalcijfers van Bank of New York Mellon, Wells Fargo, JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs, Citigroup en Blackrock
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.