Minder renteverlagingen ingeprijsd ● alleen energie-aandelen in de plus ● deze week start het kwartaalcijferseizoen
Na het veel sterker dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktrapport van december is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank (‘de Fed’) de beleidsrente dit jaar minder vaak zal verlagen dan eerder werd gedacht. Wij dachten dat er dit jaar nog drie renteverlagingen van een kwartje (0,25%) zouden volgen, maar daar ben ik niet meer zo zeker van. Bank of America denkt zelfs dat de volgende verandering een renteverhoging zal zijn, in plaats van de eerder door hen verwachte renteverlaging.
Kans op aantrekkende inflatie in de VS groter geworden
Wat is er aan de hand? Heel simpel: de Amerikaanse economie lijkt te versnellen, wat de kans op aantrekkende inflatie vergroot en de desinflatietrend zal breken. Vrijdagmiddag werd om 14.30 uur bekend dat er vorige maand 256.000 nieuwe banen zijn bijgekomen in de VS. Dat zijn er meer dan de 212.000 in november en veel meer dan de verwachte 140.000. Het werkloosheidspercentage is daarbij gedaald van 4,2% naar 4,1% (4,2% verwacht) en duidt op een krappere arbeidsmarkt. Het goede nieuws is dat de uurlonen maar met 3,9% zijn gestegen in plaats van de verwachte +4,0%. Voor nu lijkt het met de loondruk dus wel mee te vallen. Toch bleek uit de maandelijkse enquête van de Universiteit van Michigan dat de éénjaars-inflatieverwachting onder Amerikanen is gestegen naar 3,3% (was 2,8%) - het hoogste niveau sinds mei - en de vijf- tot tienjaarsinflatieverwachting is gestegen van 3% naar 3,3%.
Een recessie zal er voorlopig niet komen
Oké, de Amerikaanse economie zal op basis van deze cijfers niet binnenkort in een recessie raken. Dat is goed nieuws voor de te verwachten bedrijfswinsten. Daar staat tegenover dat in reactie op het veel sterker dan verwachte arbeidsmarktrapport, rentes over een brede linie nog verder opliepen. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 12 basispunten naar 4,38%. De tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,76%. De markt prijst de kans op een renteverlaging van 0,25% nu pas voor december volledig in. De dollar werd vrijdag nog wat sterker en steeg met 0,5% tegenover de euro naar 1,024 (dollar voor een euro).
Zoals gezegd is een goed draaiende Amerikaanse economie wel goed voor de verwachte bedrijfswinsten, maar aanhoudend hoge rentes gaan uiteindelijk wel pijn doen, net als een sterke dollar. Hogere rentes zullen de waardering van aandelen drukken, waarbij er bij de historisch hoge waardering geen enkele ruimte is voor tegenvallers. Een sterkere dollar maakt overzeese winsten minder groot. De Amerikaanse aandelenmarkt is 'priced for perfection'. Tegenvallers zullen keihard worden afgestraft.
Alleen aandelen uit de energiesector noteren dit jaar nog positief
Niet vreemd dus dat Wall Street vrijdag even een stap terug deed. De S&P 500-index sloot 1,5% lager, de Nasdaq leverde 1,6% in en de Dow verloor ook 1,6%. De Russell 2000-index sloot zelfs 2,2% lager en de Philadelphia SOX-index ging 2,4% omlaag. Alle grote Amerikaanse aandelenindices noteren dit jaar nu lager. Hogere rentes drukken op de risicopremie van aandelen en maken obligaties relatief aantrekkelijker. De VIX-index, de volatiliteitsindex van de S&P 500-index, steeg met ruim 8% naar 19,54 punten. We verwachten dat deze nog verder zal oplopen. Alleen aandelen uit de sector energie (+0,3%) wisten vrijdag op Wall Street hoger te sluiten, door de hogere olieprijs (+3,7%), na de aankondiging van (nog) strengere sancties voor Russische olie. Verder is het te verwachten dat handelaren zich meer zullen gaan indekken tegen aantrekkende inflatie door grondstoffen te kopen. Dat klinkt misschien als een omgekeerd oorzakelijk verband, maar zo werkt het nu eenmaal. Hogere grondstoffen zullen de inflatieverwachting nog verder opstuwen.
Goed economisch nieuws, slecht nieuws voor de beurzen
Eerder op de dag eindigden alle grote Europese aandelenbeurzen ook al in het rood door de verliezen op Wall Street. Goed economisch nieuws uit de VS betekent voor nu slecht nieuws voor de beurzen. De Stoxx Europe 600-index sloot vrijdag 0,8% lager, de sterkste daling in drie weken. Ook hier sloten oliegerelateerde aandelen (+0,2%) als enige hoger. Europese rentes werden meegezogen met de oplopende rentes in de VS en het VK. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,60%, het hoogste niveau sinds juli. Hogere rentes kunnen we in de slecht draaiende economie van de eurozone al helemaal niet gebruiken.
Chinese export in de lift
De Chinese export is in december met 10,7% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Analisten rekenden op een stijging van 7,5%. De import is met 1% gestegen, waardoor het handelsoverschot is gestegen naar een record van bijna $105 miljard. Vooruitlopend op mogelijke hogere importheffingen door Trump zijn veel Amerikaanse exportorders waarschijnlijk naar voren gehaald. Op mijn Bloombergscherm zie ik vanmorgen alleen maar rode koersen oplichten bij de Aziatische beurzen. Rentes in grote delen van de Aziatische regio lopen vanmorgen in navolging van Amerikaanse rentes verder op. Nog maar eens een bevestiging hoe sterk de financiële markten aan elkaar verbonden zijn. Lees: Wall Street is allesbepalend, de rest is bijzaak. De Japanse beurzen zijn gesloten vanwege de viering van een feestdag. De Hang Seng-index noteert ondanks de sterke Chinese handelscijfers 1,2% lager en de CSI 300-index staat op het moment van schrijven 0,6% in de min. De Kospi-index is 1% lager gesloten en de beurs van Taiwan 2,3% lager. Geen lekker begin van de week.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,4% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street aan het begin van de week. De futures op de Europese beurzen wijzen ook op een licht lagere opening.
Deze week is de officieuze start van het vierdekwartaalcijferseizoen. Voor de aandelen uit de S&P 500-index wordt een winstgroei van gemiddeld 9,5% verwacht (jaar op jaar), bij een omzetgroei van 4,1%. De hoogste winstgroei wordt verwacht bij aandelen uit de sectoren communicatiediensten (+22,7%) en financiële waarden (+18%). De grootste winstdaling wordt verwacht bij aandelen uit de sector energie (-28,4%). Voor aandelen uit de Stoxx Europe 6000index wordt voor het vierde kwartaal van 2024 een gemiddelde winstgroei van 2,4% verwacht.
Agenda van vandaag
- Geen belangrijke cijfers
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.