Luxebedrijven onder druk ● productiesector VS herstelt ● Microsoft investeert fors in AI
Alle tellers staan weer op nul voor opnieuw een uitdagend jaar. Mede doordat de volumes nog niet terug zijn op de gebruikelijke niveaus, zijn de koersuitslagen in de eerste dagen van het nieuwe jaar redelijk groot geweest.
Luxegoederen- en autofabrikanten onder druk
Afgelopen vrijdag deden de meeste Europese aandelenbeurzen een stapje terug, nadat op donderdag het jaar positief begon met een winst van 0,6% voor de Stoxx Europe 600-index. Vrijdag leverde de brede Europese aandelenindex alweer 0,5% in. Zorgen over de groei van de Chinese economie, een belangrijke handelspartner van Europa, drukten de beursstemming. Vooral de koersen van luxegoederenfabrikanten zoals LVMH (-3,8%) en Kering (-4,9%) stonden onder druk. De Franse CAC 40-index sloot vrijdag 1,5% in de min en is, na een slecht 2024, ook het nieuwe jaar niet best begonnen. Ook de koersen van Europese autofabrikanten stonden vrijdag onder druk door aanpassingen in de Amerikaanse belastingregels, die de aanschaf van (Europese) elektrische auto's minder aantrekkelijk maken voor Amerikanen. Een voorschotje op wat we dit jaar van strengere Amerikaanse handelsvoorwaarden kunnen verwachten.
Energiebedrijven profiteren van hogere gasprijs
De koersen van energiebedrijven profiteerden van hogere olie- en gasprijzen. De Europese gasprijs is de laatste weken flink gestegen, doordat er geen Russisch gas meer via Oekraïne aan Europa wordt geleverd. Vooral Oost-Europese landen worden hierdoor getroffen. Samen met het wat koudere weer, is dit voor sommige handelaren aanleiding geweest om de gasprijs omhoog te jagen. Van mogelijke energietekorten is in grote delen van Europa helemaal geen sprake, maar voor speculanten zijn bangmakende krantenkoppen vaak voldoende om posities in te nemen. Hogere energieprijzen kunnen de inflatie in de eurozone wel wat aanwakkeren, één van de redenen waarom de rentes op eurostaatsobligaties vrijdag opliepen. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,43%. We verwachten dat deze de komende maanden, in het kielzog van de Amerikaanse rente, nog iets verder zal stijgen. De euro herstelde met 0,4% naar $1,031 tegenover de dollar, nadat deze donderdag nog onder de $1,025 noteerde. We verwachten dat de dollar de komende maanden nog wat sterker wordt.
Productiesector VS herstelt
Vrijdag werd bekend dat de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector onverwacht is aangetrokken van 48,4 naar 49,3 punten (48,2 verwacht). De activiteit in de productiesector lijkt eindelijk te verbeteren. In reactie op de cijfers liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties vrijdag iets op. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,28%, de tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,60%, het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. Normaalgesproken zijn hogere rentes ongunstig voor de aandelenbeurzen, want ze drukken immers de waardering (koers-winstverhouding). Daar was vrijdag echter weinig van te merken. Na vijf verliesdagen op rij, de langste negatieve reeks sinds april, herstelde de S&P 500-index met 1,3%.
Investeringsplannen Microsoft stuwen techaandelen
De Amerikaans beurs herstelde onder aanvoering van IT-aandelen (+1,6%) en aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+2,4%). In die laatste sector was Tesla (+8,2%) de grote aanjager, bij de IT-aandelen was het Nvidia (+4,5%) dat de kar trok. Het bericht dat Microsoft (+1,1%) dit jaar $80 miljard gaat investeren in AI-gerelateerde datacentra, twee keer zoveel als in 2024, gaf de IT-sector vleugels. De Nasdaq Composite-index steeg 1,8%, de Dow Jones Industrial-index herstelde 0,8% en de Russell 2000-index pluste 1,7%. Dat laatste is best opvallend, gelet op de oplopende rentes. Na een verlies van 6% in de zes voorgaande handelsdagen, herstelde de Magnificent 7-index vrijdag met 2,5%. We betwijfelen echter of het koersherstel van vrijdag het startschot is van een continuering van de rally. Dat hedgefondsen eind vorig jaar grote shortposities hebben ingenomen op Amerikaanse aandelen, speelt ook een rol. Een beetje ‘short covering’ was dan ook wel te verwachten. Eens kijken of dit de komende dagen een vervolg gaat krijgen, nu de meeste handelaren weer terug zijn van vakantie.
Aziatische techaandelen in trek
Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar is de Japanse Nikkei-index 1,5% lager gesloten. In navolging van de techrally op Wall Street en de positieve berichten dit weekend van het Chinese Hon Hai Precision (ook bekend als Foxconn), de producent van onder andere de iPhones van Apple en partner van Nvidia, zijn de beurzen van Taiwan (+2,8%) en Zuid-Korea (+1,9%) hoger gesloten. De Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin geeft een verdeeld beeld van de Chinese economie. De index is vorige maand gedaald van 52,3 naar 51,4 punten, maar de deelindex van de dienstensector is gestegen van 51,5 naar 52,2 punten (51,4 verwacht). Beleggers reageren vanmorgen negatief op de cijfers. De Hang Seng-index koerst 0,5% lager, de CSI 300-index verliest 0,2%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,2% hoger en wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen ook op een licht hogere opening, na de winsten vrijdagavond op Wall Street.
Agenda van vandaag
- Inkoopmanagersindex eurozone
- Inflatiecijfers Duitsland
- Orders duurzame goederen VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.